Elin Gustavsson har en orange klänning på sig och hon har långt hår uppsatt i en hästsvans. På bilden ställer hon upp böcker i en hylla.

Att få inviga barn och ungdomar i böckernas värld är något som Elin Gustavsson drivs av.

15 september 2023

Kapprumsbiblioteken har fått nya böcker - stimulerar till läsning

Att finnas nära låntagarna är en styrka för Biblioteken i Kramfors som verksamhet. I takt med att antalet bibliotek reducerats och öppettiderna begränsats ger man extra service genom att flytta sin verksamhet närmare bokläsarna.

Ett exempel är de totalt 32 kapprumsbibliotek som finns på våra förskolor, på Öppna förskolan och BVC. Där kan föräldrar och barn låna hur mycket de vill utan att registrera lånet. Målet att stimulera läsning och trevliga stunder för föräldrar och barn är viktigare än att alla böcker kommer tillbaka i rätt tid.

Bokbytarturné under veckan som gått

Två gånger om året byts böckerna ut, september och februari. Den här gången var det bibliotekarien Elin Gustavsson som åkte med Yemel Aisa i bokbussen för att fräscha till både utbud och utseende.

– Det är jätteroligt att besöka förskolorna, både personal och barn är väldigt glada när vi kommer. De lånar ju böcker på bokbussen till förskoleverksamheten, så kapprumsbiblioteken är riktade mot familjerna, säger Elin Gustavsson.

Varje kapprumsbibliotek har cirka 50 böcker. Utbudet är en blandning av nyutkomna böcker och klassiker. Aspekter som genus, klass och ålder spelar roll för urvalet och tanken är också att det ska finnas nåt som även passar för äldre syskon.

– Tröskeln till boklån ska vara så låg som möjligt. Vi har förtroende för låntagarna och familjerna ska känna att det är enkelt och roligt att plocka med sig böcker hem, säger Elin Gustavsson och får medhåll av Yemel Aisa.

Yemel Aisa håller i en trave böcker. Elin Gustavsson rengör bokhyllan.

Som förare av bokbussen är Yemel Aisa ett bekant ansikte bland barnen och de blir uppenbart glada när han kommer med nya böcker.

Arbetet med kapprumsbibliotek började som ett projekt, som numera är en permanent verksamhet. Bibliotekarien Victoria Jonsson har varit med sedan start.

– Böckerna är företrädesvis på svenska, men jag försöker att göra en koll då och då på vilka språk som talas ute på förskolorna. Ibland kan vi tillgodose de behoven, ibland inte.

Förskolepersonalen positiv

Vid en direkt fråga till några i personalen på Ullångers förskola, som fick nya böcker i onsdags, var det enbart positiva tongångar. Annelie Sundin jobbar där som förskollärare:

– Det är toppen med kapprumsbiblioteken. Många föräldrar har tidsbrist och hinner inte gå till biblioteket, att då snabbt kunna hitta några böcker här är guld värt. All högläsning stimulerar ju till språkutveckling och en vilja att själv läsa när barnen blir äldre.

Två böcker som visar de särskilda klistermärken med information om att böckerna tillhör kapprumsbiblioteken i Kramfors.

Böckerna är uppmärkta på ett trevligt sätt för att markera var de hör hemma.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se