Agnetha sitter i en röd soffa. Bredvid henne ligger en gul kudde. Hon har en grå kofta och svarta byxor på sig.

Det tillhör inte vanligheterna att Agnetha hinner sitta ned under ett arbetspass, men när det vankas intervju får fötterna vila en stund.

06 februari 2024

Efter 40 år tycker Agnetha att jobbet är lika kul

Fyra decennier av pedagogiskt arbete med barn i Kramfors kommun. För Agnetha Näsman på Lugnviks förskola har det alltid varit enkelt – hon trivs med sitt jobb och vet att hennes roll som förskollärare är viktig. Därför har hon inte ändrat bana eller arbetsgivare sedan 1984.

– Jag har aldrig ångrat mitt livsval att jobba med barn. Jag har varit kommunen trogen i alla år, vilket helt enkelt beror på att jag trivs och har kul på jobbet.

62-åriga Agnetha var alltså 22 år den dag hon tog examen som förskollärare. Född och uppvuxen i Lövvik hade utbildningsåren i Härnösand varit ett äventyr, men det fanns ändå något som drog henne tillbaka till hemkommunen.

– Som barn var jag litegrann inne på att bli bibliotekarie, eftersom jag älskar att läsa. Ett beredskapsarbete jag hade på Juno förskola efter gymnasiet fick mig dock att förstå att jag ville jobba med barn, berättar Agnetha.

Jobbat på många förskolor

Och jobbat, det har hon gjort. I ur och skur, på flera olika förskolor runt om i kommunen. Först som springvikarie, sedan som fast anställd. Förutom Lugnvik har förskolorna i Docksta, Bollsta och Skog haft förmånen att ha Agnetha med i medarbetarskaran.

– Jag har trivts bra på alla ställen, men måste nog säga att Lugnvik ligger närmast hjärtat. Här har jag jobbat sedan 1991 och jag bor ju också själv tvärs över gatan.

Två bilder på Agnetha. På den ena sorterar hon barnspel, på den andra sitter hon på huk vid ett litet barnbord.

När man jobbat så länge som 40 år har man sett generationer komma och gå. Agnetha säger att av alla föräldrar som finns nu på Lugnviks förskola, har hon haft åtta av dem i barngrupp.

– Det är väldigt speciellt, och man kommer varandra nära på ett sätt som jag tycker om.

Vill fortfarande utvecklas

Agnetha berättar vidare att hon i dagsläget inte har någon längtan efter pension och att hennes hunger efter att utvecklas som pedagog är lika stor nu som för 40 år sedan.

– Barnen är naturligtvis den största orsaken till att jag inte blir less. Med dem är ingen dag den andra lik. Så länge jag känner att jag har något att ge, vill jag jobba kvar. Jag har ju världens bästa jobb!

FAKTA/Agnetha Näsman

  • Bor: Villavägen, Lugnvik
  • Familj: Sönerna Tobias och Linus samt ett barnbarn. Linus är hockeyproffs och bor i USA, Tobias bor i Skåne.
  • Intressen: Läsa böcker och musik. Var under många år ledare tillsammans med Siv Ramström för Norakören. Numera sjunger Agnetha i Bjärtråkören.
  • Aktuell: Har i år jobbat 40 år som förskollärare i Kramfors kommun.
Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Elisabet Sjödin
Verksamhetschef förskola
Bildningsförvaltningen
elisabet.sjodin@kramfors.se