Bibliotekschefen och grundskolans verksamhetschef står vid en flyttbar bokhylla.

Bibliotekschef Madeleine Wallenius och grundskolans verksamhetschef Stefan Karlstedt.

12 februari 2024

Drygt 8000 böcker till grundskolornas bibliotek

När Skolbibliotekscentralen ändrade sin verksamhet uppstod ett problem. Vad skulle man göra av alla tusentals böcker som fanns i förrådet på bibblan i Kramfors? Svar: Så klart fördela ut dem till kommunens alla grundskolor!

– Enligt lag ska alla skolor ha ett bibliotek, så den här gåvan passar väldigt bra in i vår verksamhet, säger Stefan Karlstedt, verksamhetsansvarig för grundskolorna.

Den han tackar är bibliotekschef Madeleine Wallenius och hennes medarbetare. Särskilt stort arbete har de två skolbibliotekarierna My Hallin och Eva Edsfors gjort.

– De har sorterat böcker och lagt dem i lådor, som sedan transporterats ut till elva grundskolor, berättar Madeleine.

Tidigare boklådor som skickades till skolorna

Skolbibliotekscentralen var en omtyckt funktion som under många år levererade boklådor ut till skolorna. På den tiden kunde varje lärare själv göra en beställning och på så vis anpassa innehållet efter det man studerade. Eller så kunde eleverna själva få önska vilka böcker de ville läsa.

– Jag jobbade själv som lärare då, och dessa boklådor var enormt populära. På grund av olika anledningar finns funktionen inte kvar, men då är det bra att böckerna kommer till användning på andra sätt, säger Stefan Karlstedt.

Barnböcker i en hylla.

Rejäl påfyllning av litteratur

De elva grundskolor som nämns är alla F-9-skolor samt anpassad grundskola. Även Docksta friskola har tagit del av böckerna.

– Högstadieskolorna har redan egna skolbibliotek, så de har fått en mindre skickning. Annars har de andra stadierna fått en rejäl påfyllning litteratur, berättar Madeleine Wallenius och fortsätter:

– Vi har ju via Statens kulturråd kunna byta bokhyllor och boklådor på centralbiblioteket. En del av de gamla möblerna är fortfarande i bra skick, så även dessa har fått nya hem ute i skolorna.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se

Stefan Karlstedt
Verksamhetschef grundskola
Bildningsförvaltningen
0612-804 91
stefan.karlstedt@kramfors.se