Andreas har blå kostym på sig. Han talar och pekar på en bildskärm.
30 maj 2024

Talman Andreas Norlén inspirerade elever på Sandö

Med rötterna fast förankrade i Nordingrå och Höga Kusten var det självklart för talman Andreas Norlén att välja Västernorrland denna gång som destination för sin rundresa. I vår kommun hade elever vid Räddningsgymnasiet och MSB Sandö förmånen att lyssna till honom.

Det var en, som alltid, glad och inspirerande talman som stod i samlingssalen Glasbruket på Sandö. Även om föreläsningen var frivillig var hela auditoriet fullsatt. Att Andreas Norlén är en erfaren och skicklig talare vittnar engagemang bland åhörarna om när de besvarade digitala frågor och alla skratt som hördes i rummet.

Publikbild.

Konsten att på en halvtimme berätta om talmansuppdraget, Sveriges politiska system, våra demokratiska rättigheter och grundlagar, redogöra för skillnaden mellan riksdag och regering och propagera för deltagande i kommande EU-valet är imponerande. Lägg därtill att berätta om den svåra uppgiften att bilda regering 2018 plus tricket att hålla sig neutral i debatterna, så är bilden komplett.

Nästan. Frågestunden ledde även in på frågor som vilken utbildning man behöver för att vara politiker, hur han fick information från tjänstemannaledet när han skulle börja sitt talmanskap, om demonstrationer och andra aktioner som påverkar politiken och därmed samhället.

En närbild till på Andreas Norlén. Nu ser man att hans slips är gul och blå.

Efter träffen med eleverna från de båda lärosätena fick Andreas Norlén en rundtur på övningsområdet på Sandö. Därefter gick färden vidare mot Sollefteå och besök på Västernorrlands regemente.

Förmiddagen tillbringades i Härnösand där Norlén träffade elever vid Härnösands gymnasium och invigde en demokratiutställning på Sambiblioteket.

En fullmatad dag för vår populäre talman med andra ord.

Personerna i bildtexten sitter tillsammans på stolar och lyssnar. Alla ler.

Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande i Kramfors kommun, och Västernorrlands landshövding Carin Jämtin hade en trevlig dag tillsammans med Andreas Norlén. De sitter på bakre raden. Framför dem sitter Pernilla Eldblom, pressekreterare på riksdagsförvaltningen, och Andreas hustru Helena Norlén.

Ett antal elever och Andreas blir fotograferade.

Ett antal elever passade på att föreviga ögonblicket när de fick träffa Sveriges talman.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Catharina Karlsson
Rektor Räddningsgymnasiet
0612-692 140
catharina.karlsson@kramfors.se