En lyftkran lyfter den första modulen i våning ett på plats.
12 juni 2024

Nu växer Limsta förskola fram

I måndags, 10 juni, anlände transporter med husmoduler till Limsta förskola. Under tisdagen sattes våning 1 med inredning som bänkar, skåp, krokar med mera redan fastmonterade i modulerna. Våning 2 står färdig redan i slutet av denna vecka.

– Det har varit en innehållsrik period med många inblandade och ett samarbete som har fungerat bra. Det är så roligt att det nu äntligen händer på riktigt, säger Petter Lindelöf, projektledare Kramfast.

Det är drygt två månader sedan som första spadtaget togs inför bygget av Limsta förskola, närmare bestämt den 8 april. Bygget av förskolan med sina 1200 kvadratmeter fördelat på två våningar är ett stor projekt som tagit tid från start till mål, dialoger och processer som ska klaffa, fram till där vi står idag med en snart färdigmonterad byggnad.

– Det är roligt och spännande att vara på plats och se hur förskolan tar form. Till veckan är båda våningarna på plats och veckan därpå taket. Modulerna är till stora delar inredda med ytskikt, skåp, bänkar och armaturer och så vidare. Det är med Kramfasts mått mätt ett stort projekt och en viktig investering för kommunen, säger Per Eriksson, VD på Kramfast/Krambo. 

De tre männen står bredvid varandra. De har hjälm och varseljacka på sig.

Från vänster i bild: Petter Lindelöf, projektledare hos Kramfast, Serbi Ali från Adapteo, upphandlad byggentreprenör och Per Eriksson VD Kramfast/Krambo. Sebri berättade på rundvandringen att bara köksmodulen, som finns på våning 1, väger cirka 22 ton.

Arbetsmiljöverket fanns under måndagen på plats för att kontrollera att säkerheten kring monteringen gick rätt till. De ansvarar även för kontroll av till exempel maskiner så att de är säkra för de som använder dem.

Kramfast är ansvarig för bygget och blir även fastighetsägare till Limsta förskola. Adapteo är upphandlad entreprenör att bygga förskolan. Markentreprenör är Skanska.

Kramfors kommun ansvarar för den verksamhet som kommer att bedrivas i byggnaden när den står klar.

Monica Hellström, rektor för blivande Limsta förskola och Elisabet Sjödin, verksamhetschef förskola, är mycket glada över det arbete som utförs. De säger:

– Det har varit en lång process och det är nu roligt att se att byggnaden börjar ta form. Limsta förskola är byggd och anpassad för den första skolformen.

– Planerad inflyttning för verksamheten är efter årsskiftet och vi längtar!

Några män i varseljackor går runt byggarbetsplatsen. Man anar också en lyftkran.

Fakta om förskolebyggnaden

  • Adress: Gumåsvägen 57, Kramfors
  • Nyckelfärdig byggnad som är framtagen för bästa möjliga förskola ur ett pedagogiskt och kvalitetsmässigt perspektiv.
  • Byggs för att ta emot 100-110 barn.
  • Byggnadsarea: 1200 m2.
  • Huset har två våningar.
  • Längsta mått (längd): 38,1 meter.
  • Största bredd: 26 meter.
  • Ett tillagningskök ska finnas i byggnaden.
  • Stor tomt med lekyta utomhus, som gör det möjligt för varierade lek för barnen.
  • En viss procent av byggsumman ska avsättas till kulturell utsmyckning inom- och utomhus.
QR-kod till sidan om Limsta förskola

QR-koden leder till sidan kramfors.se/limstaforskola. Där kan du läsa om vad som görs vecka för vecka på byggarbetsplatsen. Lämnare av uppgifterna är Kramfast.

Barn & utbildning

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Petter Lindelöf
Projektledare
Kramfast
0612-71 77 59
petter.lindelof@krambo.se

Elisabet Sjödin
Verkamhetschef förskola
Bildningsförvaltningen
0612-80458
elisabet.sjodin@kramfors.se