
Gävlekillen Markus Strand flyttar efter två utbildningar på Vallen, byggnadsvård och specialiserat möbelsnickeri, hem för att starta eget. I bagaget har han mängder av kunskap, massor av vänner och glädje över fem fina studieår i Kramfors.
Träakademiens examensutställning - hantverk i världsklass och stolthet i varje detalj
Det var fullt hus och förväntan i luften när Träakademien och Yrkeshögskolan Höga Kusten idag slog upp dörrarna till sin traditionsenliga examensutställning i Kramfors konsthall.
31 snart examinerade konsthantverkare och möbeltapetserare visar upp sitt sista och kanske mest personliga arbete – möbler som bär spår av både skicklighet, fantasi och många timmars dedikation. Några som examensarbeten och en del som gesällprov.
Publiken strömmade till i stor skara för att beundra den mångsidiga utställningen. Välkommen hälsade Ninni Mellander från Kramfors kommuns kultur- och fritid, innan kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S) invigde utställningen.
– Jag är så glad att varje år få ta del av alla vackra och funktionella alster, som förädlats av en av våra grundbultar: trä. När ni nu beger er ut i världen hoppas jag ni talar gott om tiden i Kramfors, fast mest hoppas jag ju att några av er stannar kvar här.

Malin Svanholm är intresserad av konst, kultur och olika upplevelser. Att invigningstala vid Träakademiens examensutställning är ett hedersuppdrag.
Tidigare eleven Mikael Sandström delade med sig av sina erfarenheter från yrkeslivet och inspirerade årets avgångselever med handfasta råd, medan läraren Mikael Semneby påminde dem om att stå stadigt i sin kompetens:
– Var inte blyga. Våga använda er kompetens fullt ut och kom ihåg att ni är duktiga.
Stor yrkesskicklighet
Duktig, ja… Även om det var väldigt trångt på vernissagen, gick det lätt att se prov på både yrkesskicklighet och hängivenhet. Gävlebon Markus Strand (se bilden högst upp) visar upp en soffmöbel, som han kallar Softa. 376 timmar har gått åt till att utforma möbeln i körsbär och jatoba (ett afrikanskt träslag).
– Jag har trivts enormt bra här i Kramfors. Så bra att jag faktiskt läste två år byggnadsvård innan det blev tre år möbelsnickeri. Nu kröner jag utbildningen med en silvermedalj i gesellprovet, säger Markus Strand.

Kaj Bergsteinsson från Delsbo har också skapat ett gesällprov, vilket belönades med en silvermedalj – dock inom tapetseraryrket. Hans vackra öronlappsfåtölj var ursprungligen ett loppisfynd i mycket dåligt skick. Sedan februari har Kaj arbetat med att förvandla detta slitna fynd till ett exklusivt konsthantverk.
Att förena olika kulturer i perfekt harmoni är något Kazumi Forsman lyckats med. Hennes japanska teskåp förhöjs av det europeiska hantverksinslaget intarsia. Särskilt imponerande är att Kazumi har arbetat med sitt gesällprov höggravid – med tvillingar som väntas födas om bara några veckor.
– Nu ska jag vara föräldraledig i ett år, sedan planerar jag att även gå tapetserarutbildningen. Jag trivs fantastiskt bra i Kramfors!

Kazumi Forsman har blandat sina kinesiska, japanska och svenska rötter till ett utsökt japanskt teskåp.
Examensutställningen i Konsthallen pågår till 31 maj och är öppen under bibliotekets öppettider.
Uppdaterad: