Malin och Rainor åker rutschkana.
27 juni 2024

Nya torget - grönt, trivsamt, hållbart och med barnperspektiv

”Äntligen är det vi gått och småsneglat på i ett år färdigt!” Orden kommer från Malin Svanholm (S) och sammanfattar fint den känsla som rådde när hon och produktionsnämndens ordförande Rainor Melander (S) invigde det nyrustade torget igår.

Glädjen och stoltheten hos kommunstyrelsens ordförande gick inte att ta miste på. Lite småkaxigt lovade hon också att vara först ut i den höga rutschkanan i lekparken och uppmanade samtidigt Rainor att ta rygg på henne.

Men tji fick de – många av de barn som fanns med vid ceremonin stod på helspänn, så när bandet var klippt rusade de direkt till det blå huset där kanan finns och började ta sig uppför trappan. De två politikerna fick vackert ställa sig i kö och kunde till sist utföra sina premiäråk.

Och därmed var torget officiellt öppnat!

De två politikerna klipper bandet.

Högtidligt och städat klipper Malin Svanholm och Rainor Melander bandet innan det är tänkt att de som första personer ska åka i den stora rutschkanan.

En massa barn rusar fram. Man ser att Malin fortfarande håller saxen i luften.

Men vad händer? Omkörda är en underdrift :) Riktigt roligt och passande blev det barnen som spelade huvudrollen i sin egen lekpark!

Fokus på barn och unga samt trivsamhet

Det praktiska arbetet med att fräscha upp torget i Kramfors centrum inleddes i april 2023. Det var då över 30 år sedan som något mer omfattande gjorts och man hade under en längre tid konstaterat att det fanns ett stort behov av underhåll och anpassning till moderna förhållanden.

– Trygghet har varit en viktig ingrediens samt att torget ska bli ett ställe där man trivs och kan umgås. Barn och unga är ett politiskt prioriterat område hos oss, därför har det varit viktigt att inte bara ha kvar lekplatsen som fanns utan utveckla den, säger Malin Svanholm.

Hållbarhet ett annat mål

Ett annat politiskt prioriterat område är hållbarhet, vilket också varit ett genomgående tema i upprustningen. Rainor Melander berättade i inledningstalet om det fiffiga dagvattensystem som finns anlagt under torget. Ett system som först leder regnvattnet till alla växter och träd. Det som ”blir över” går vidare till dagvattenledningarna, renas och släpps till slut ut.

– Vi har också återbrukat väldigt mycket av det gamla torget, till exempel finns gatplattor, belysning, kantstenar och annat på andra ställen idag.

Vy över torget och man ser många människor som står, går och sitter.

Trevligt program med varierat innehåll

Invigningen kantades av glada miner, mycket folk, trivsamma samtal och en hel del mingel. En glädjens dag helt enkelt där Kramfors Handel hade stor del i upplägget. Cenrumutvecklaren Frida Larssons program med uppträdande av proffsiga High Coast Singers och därefter allsångskväll med Markus Molin och Per-Åke Stockberg blev en succé. Vid sjusnåret intog dj Mathilda scenen för att leda Kramforsborna i utomhusdans.

Även barnen fick sitt – skattjakt, goodiebags och ballonger var populära. Fynd kunde göras vid loppisborden plus att Coop, Skanske och Bastuträsk lockade med kaffe och grillat.

Markus har en brokig skjorta på sig och vita byxor. Han står på scenen och klappar igång publicken. I bakgrunden spelar Per-Åke keyboard.

Radarparet inom allsång - Markus Molin och Per-Åke Stockberg.

En bild på High Coast Singers och en bild på tre barn som åker rutschkana.

High Coast Singers gladde många med sin stämsång och kavalkad av populära hits.

Enhetschefen kan andas ut

En som njöt storligen av dagen var Åke Lindelöf, enhetschef för Gata och park. Som ansvarig för hela projektet kan han andas ut med vetskapen att allt har gått bra. Den installationsbesiktning som gjordes i torsdags gav grönt ljus för arbetet.

Åke har en gul varseljacka på sig ovanpå sin skjorta. han står bredvid en Kramfors kommunflagga.

Åke Lindelöf, enhetschef för Gata och park.

Planer och önskemål har levt länge

Även Stefan Välijeesiö, samhällsplanerare vid Näringslivs- och planeringsavdelningen, var glad. Tillsammans med sin kollega Martin Söderström har han planerat och jobbat för att ge förutsättningar för bygget. En arbetsgrupp med deltagare från miljö- och bygg, tekniska och Kramfors handel har också funnits.

– Vi började planera redan 2018, så nu känns det skönt att vi äntligen är i mål, säger Stefan.

Stefan har en vit skjorta och håller en kaffemugg i handen. Elin sitter under ett träd. Hon har en varseljacka på sig.

Stefan Välijeesiö, samhällsplanerare på Kramfors kommun, och trädgårdsmästare Elin Östlund.

Grönt är skönt!

Kramfors kommun är känd för sina fina planteringar och på torget har träd och växter verkligen fått ta plats. Kommunens trädgårdsmästare Elin Östlund har haft ett finger med i tanke, upplägg och beslut.

– Planeringen har funnits med oss länge, men nu är vi glada över att det gröna har fått en central roll och en plats den förtjänar.

Läs mer:

Här kan du se vad som har gjorts under året

PS. Torgets upprustning ingår i en större plan för Kramfors kommun. Nästa ort att få en översyn i centrum är Nordingrå.

Bygga, bo & miljö

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se