Placeholder
19 november 2024

Europa minskar avfallet – En vecka med fokus på matsvinn

”Europa minskar avfallet” är en kampanj som pågår vecka 47 i hela Europa och den har syftet att öka medvetenheten om hur vi kan förebygga och minska avfallsmängderna. I år har veckan temat matsvinn.

Det största jobbet för att förebygga mängden matsvinn gör du själv när du planerar, handlar och lagar mat.

Vet du till exempel att det är skillnad på märkningarna ”bäst före” och ”sista förbrukningsdag”? Med hjälp av att titta, lukta och smaka kan vi ofta själva bedöma om en vara som passerat bäst före-datum går att använda och den får också säljas i butik. En vara där sista förbrukningsdag passerat ska vi däremot inte äta och den får inte heller säljas i butik.

På vår webbsida undvik matsvinn listar vi en rad tips på hur du kan göra för att minska matsvinnet genom att planera, förvara och laga rätt.

Skillnad på matavfall och matsvinn

Matavfall är sådant som vi inte förväntas äta och kan bestå av till exempel skal, köttben, kaffesump och tepåsar. Dessa avfall ska du slänga i påsen för matavfall.

Matsvinn är sådant som hade kunnat ätas om det hade förvarats eller tillagats annorlunda eller om det legat för länge innan användning och därför blivit dåligt. Matsvinn utgörs också av det som blir kvar på tallriken om du inte orkar äta upp. Mängden matsvinn ska alltid sträva mot att bli mindre, med hjälp av våra tips kan du bli bättre på att minska mängden hemma. Det svinn som trots allt bildas ska slängas i påsen för matavfall.

Parlör från Livsmedelsverket

Att skaffa sig svinnsikt, att svinnventera, kylchilla och bäst-före-snooza, det är begrepp som med glimten i ögat är framtagna av Livsmedelsverket för att få oss alla att bli bättre på att minska matavfallet.

Svinnsikt: Att få insikt om sitt eget matsvinn och sluta slänga mat i onödan.

Svinnventera: Att djupdyka i skåpen på jakt efter maten du kanske glömt

Bäst-före-snooza: Att förlänga hållbarheten genom att titta, lukta och smaka sig fram.

Kylchilla: Att sänka temperaturen i kylen och sedan chilla, maten håller ju längre!

Uppdaterad: