Så hanterar du matavfallet i vinter
Låt minusgraderna bli din vän! Vi delar med oss av tips på hur vinterns kalla klimat kan bidra med en enklare hantering av matavfall.
Det matavfall du sorterar ut ska alltid läggas i papperspåsar avsedda för detta. Fördelen med påsarna är att de blir en del av matavfallets kretslopp där både energi och näring kan utvinnas och användas igen. Påsarna är dessutom tillverkade för att vara hållfasta och tåla den väta som ofta kommer med matavfall även om man alltid strävar efter att ha ett så torrt matavfall som möjligt.
Så hanterar du matavfallspåsen på bästa sätt
- Fyll påsarna max till nivåstrecket på insidan. Se till att påsen går att försluta och är fortsatt försluten även inuti sopkärlet.
- Skala potatis, morötter och annat direkt ner i påsen istället för i vasken.
- Låt matavfallet rinna av i vasken innan du lägger det i papperspåsen. Ett torrt matavfall minskar risken för fastfrysning.
- Lägg lite riven äggkartong eller tidningspapper i botten av matavfallspåsen och varva avfallet med hushållspapper från serveringen. Det suger upp vätan.
- Strö kaffesump över matavfallet i påsen.
- Om du har mycket blött matavfall kan du använda dubbla matavfallspåsar när du väl bär ut påsen. Gör detta mycket sparsamt, pappret i påsen håller trots att det är blött!
Minusgraderna är din vän
Matavfall luktar mindre och drar inte till sig ohyra i ett kallt klimat. Dessutom är infrysninghyllan till hjälp i hanteringen under vintern och du kan därmed dra nytta av minusgraderna. Placera påsen på tork- och infrysningshyllan inuti kärlet. Låt innehållet frysa ihop innan du lägger ner påsen i botten.
Kolla gärna igenom filmen där det blir tydligt hur påsen rullas ihop och infrysningshyllan används.
Matavfallet behöver luft
Matavfallspåsarnas hållfasthet bygger på att de luftas, tänk därför på följande punkter när du sorterar ut ditt matavfall.
- Använd den påshållare som delats ut till hushållen
Den gör att påsarna inte kommer ligga tätt mot något annat material. - Använd ALDRIG lock
Ca 25% av matavfallet består av vatten. Påsen mår bäst av att vara öppen, vilket gör att fukt avdunstar och risken för fastfrysning minskar. - Använd ALDRIG täta behållare
Ställer man matavfallspåsen på en platt botten eller i en tät behållare så luftas inte påsen ordentligt
Uppdaterad: