Placeholder
18 december 2024

Ät upp julmaten i år – låt inget gå till spillo

Adventsmingel, glöggvällar, julbord och grötluncher. Julen är en tid som förknippas med mycket mat i olika former, men risken är att mycket går till spillo. Bli svinnsmart i jul och ta vara på all mat som köps hem under högtiden!

Sker julfirandet hemma hos dig i år? Då känns det förmodligen inte speciellt kul att se maten du köpt in och tillagat skrapas ner i matavfallspåsen efter middagen. Genom att planera såväl inköp som tillagning och servering kan du göra mycket för att minska mängderna som slängs och istället öka mängden som går att äta upp. Det finns nämligen några enkla tips som gör dig mer svinnsmart i jul.

Tips för minskat matsvinn i jul

  • Gå ifrån traditionerna – Mycket står på julbordet av tradition, men är det verkligen det som äts? Genom att köpa sådant som du vet äts upp och våga stryka det som är mindre populärt så ökar chansen att den mat du ställer fram också kommer att ätas upp. Varför inte fråga gästerna i förväg vad de har för favoriter på julbordet till exempel?
  • Planera inköpen – Köp med fördel flera små förpackningar istället för en stor. Oöppnade förpackningar har ofta bättre hållbarhet och blir enklare att till exempel frysa in om det inte går åt.
  • Servera på mindre tallrikar – En mindre tallrik gör att gästen får tänka till om de vill eller orkar äta mer. En stor tallrik möjliggör tyvärr ofta för att lägga på mer mat än vad man egentligen orkar äta upp. På glöggminglet kan du också göra mindre portionsbitar och servera i mindre glas, vänta också med att ställa fram i överflöd, det är bättre att fylla på eftersom.
  • Rätt förvaring – Håll maten på julbordet varm eller kall och kyl ner eventuella rester snabbt. Sänk temperaturen i kylskåpet till 4 grader, det kan i vissa fall fördubbla hållbarheten jämfört med om du haft 8 grader i kylskåpet.
  • Ge resten till gästen – Skicka med gästerna maten hem, gör en plan för det innan och förbered med lådor och förpackningar som är enkla att skicka med. Det som inte går åt fryser du in till senare.
  • Laga mat på julmaten – Gör en plan redan innan på vad du kan tillaga av resterna? Pizzatopping, pastasåser, pytt i panna och gratänger, -bara fantasin sätter gränser! Det mesta på julbordet går att frysa in och ta fram vid ett senare tillfälle.

Ett minskat avtryck med grönare julmat

Utöver möjligheten att bli svinnsmart så kan du också påverka hur stort avtryck julmaten gör på miljö och klimat. Den största mängden avfall, vattenanvändning och miljöpåverkan sker när maten produceras. Du kan med fördel välja ekologiska varor och byta ut något kött till ett vegetariskt alternativ då kött och icke-ekologisk mat kräver mer av vår jord i produktionen. Flera tillbehör som fräscha sallader och liknande bland maten tenderar också att leda till att man äter mindre av det kött som finns uppdukat på julbordet.

Uppdaterad: