09 februari 2022

Ungdomars arbete för en motorgård imponerar

Den 27 februari blir en glädjens dag för många ungdomar i Kramfors kommun. Efter en lång tid av planering och slit invigs den motorgård de jobbat stenhårt för. Ett arbete som imponerar på kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).

– Jag har följt arbetet från första stund och är tycker att det enorma engagemang som visas är beundransvärt. Att säga att jag är stolt är en underdrift. Från kommunens sida har vi också gjort det vi kan för att stötta, säger hon.

Besök av riksdagsledamot

Ryktet om Kramforsungdomarnas arbete har även spridit sig långt utanför kommungränsen, vilket visar sig i det faktum att riksdagsledamot Anna-Belle Strömberg (S) besökte motorgården i tisdags. Med på besöket var även Eva Sonidsson (S), ordförande för kultur- och fritidsnämnden i Örnsköldsvik.

– Det som ni gör i Kramfors är ett fantastiskt arbete. Initiativet och engagemanget kommer från ungdomarna själva, så slutresultatet blir deras eget. Det är nånting helt annat än om vuxenvärlden skulle ha fixat ett utrymme och sagt: "Varsågod, här ska ni vara", säger Anna-Belle Strömberg.

Under gårdagens besök fick de tre politikerna en rundtur i lokalen. Från vänster Sofia Wolfenstein, Robin Billberg, Alvin Henriksson, Simon Strömberg, Malin Svanholm, Eva Sonidsson och Anna-Belle Strömberg.

 

För ungefär två år sedan började önskemål komma från motorintresserade ungdomar i kommunen om att ha någonstans att hålla till för att hänga, meka, utvecklas tillsammans och ha kul. Många av dem träffades utomhus vid stora träffar, som lockade folk från när och fjärran.

Några irriterade röster hördes för att de störde, men det fanns även många vuxna som menade att ungdomar naturligtvis ska få vara tillsammans. Problemet var bara att det inte fanns någon bra samlingspunkt.

– Vi var då ett antal från kommunen som bjöd in oss till en pizzaträff. Det blev ett jättebra möte, som ledde fram till att ungdomarna tillsammans med eldsjälen Sofia Wolfenstein började att utforska olika möjliga lokaler och se vilka finansieringsmöjligheter som fanns, berättar Malin Svanholm.

Treårigt projekt där alla är välkomna

Startskottet blev ett mindre Leaderprojekt som utmynnade i en större ansökan till Allmänna Arvsfonden om tre miljoner kronor fördelat på tre år. Kramfors kommun har även gått in med ett startbidrag till inventarier samt ett årligt föreningsbidrag plus att vi varit bollplank när det gäller exempelvis tillgänglighet.

Sofia Wolfenstein, nu anställd inom projektet som ägs av Kramfors motorsportklubb, berättar:

– Alla ska vara välkomna till motorgården och det blev bingo när vi hittade den här gamla verkstaden uppe på Vallen. Den var ganska nedgången, så det är mycket jobb som gjorts för att den ska bli fräsch och funktionsduglig igen. Allt arbete har gjorts av ungdomarna tillsammans med mig. Vi är också väldigt glada över den billyft vi fått av Mondi.

Alvin Henriksson, Simon Strömberg och Robin Billström från Young Wheels Kramfors.

Alvin Henriksson, Simon Strömberg och Robin Billström från Young Wheels Kramfors.

 

I projektet har det utkristalliserat sig en kärntrupp bestående av tio ungdomar som driver arbetet. Robin Billström, Simon Strömberg och Alvin Henriksson är några i Young Wheels som jobbat hårt och nu ser fram emot invigningen.

– Men vi har inte bara fokuserat på själva lokalen utan har även ordnat två stora bilträffar på Sandslån och i Lunde. Det var också spännande att få åka ned till Fryshuset i Stockholm och berätta om vår verksamhet. Vi har faktiskt kommit mycket längre i vårt arbete än de där nere, mycket beroende på att vi utvecklar och gör jobbet själva.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?


Malin Svanholm (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
malin.svanholm@kramfors.se