Placeholder
21 februari 2023

Ökad samverkan inom länets kommunala vuxenutbildningar ger bättre kompetensförsörjning

Den samverkan inom vuxenutbildningen som politikerna i länet efterfrågat tar nu fart. Förra veckan beslutade Bildningsnämnden vid sitt nämndsammanträde att underteckna den avsiktsförklaring som arbetats fram.

– De övriga kommunerna i länet har gjort samma sak. Vi är överens och det är en styrka, säger Bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).
– I tider av nedskärningar och lågkonjunktur är samverkan och tillsammans-arbete viktigt.

Motverkar arbetslöshet och främjar kompetensförsörjning

Vuxenutbildningen har på nationell nivå pekats ut som en viktig del i att ställa om och ge arbetslösa större möjligheter till anställning. Att aktörerna inom länets vuxenutbildning arbetar med en gemensam bas är också ett strategiskt grepp för att skapa en fungerande kompetensförsörjning i Västernorrland.

Visionen är att erbjuda utbildningar utifrån de olika kommunernas förutsättningar där utbudet styrs av arbetslivet behov och individens önskemål.

Samverkan omfattar fyra områden:

  • Gemensamt utbildningsutbud för yrkesutbildningar
  • Gemensamt utbildningsutbud för teoretiska utbildningar
  • Gemensam upphandling av externa utbildningsleverantörer
  • Validering

Nyttan med ett länssamarbete ligger bland annat i att det genom samarbete går snabbare att utbilda i de bristyrken som uppkommer. Med en sammanhållen marknadsföring och effektiviserad kontakt med branschen får utbildningarna dessutom en förstärkt attraktionskraft, vilket minskar risken för tomma utbildningsplatser.

– Jag är mycket positiv till beslutet om att ingå i länssamverkan. Det är en av de bästa saker som hänt inom vuxenutbildningen på senare tid, avslutar Thomas Näsholm.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se