Bibliotekarien Victoria Jonsson pratar med en låntagare vid den nya informationsdisken. Låntagaren står med ryggen mot fotografen.

En ny informationsdisk möter nu besökarna på Kramfors bibliotek. Victoria Jonsson är en av bibliotekarierna som jobbar där.

22 mars 2023

Arbetet med modernisering och trygghetsskapande åtgärder fortsätter på biblioteket

Mer tillgängligt, tryggare, mysigare, inspirerande, enklare att hitta. Bit för bit växer ett nytt och fräscht bibliotek fram i Kramfors. Ett bibliotek som ska passa alla.

– Vi tycker att invånarna i kommunen är värda ett modernt bibliotek, säger bibliotekschef Madeleine Wallenius.

Tiden då biblioteket var en knäpptyst verksamhet är sedan länge förbi. Numera sjuder bibliotek av liv och rörelse; kunskapens källa, det vill säga böcker och tidskrifter, är bara en del av det stora utbud av varor och tjänster som finns här. Intresset för och behovet av biblioteket är större än någonsin.

– Vi tar emot många besökare dagligen. Många lånar böcker, andra läser tidningar, lånar filmer eller deltar i en utbildning. Men vi har också de som ser biblioteket som en samlingspunkt, vilket är positivt ur vissa hänseenden men kan även vara ett orosmoment ur andra aspekter, berättar Victoria Jonsson, som är bibliotekarie.

Barns och ungas åsikter viktiga

Förändringsarbetet, som bekostas av statliga medel via Kulturrådet samt en del av Kramfors kommuns investeringsbudget, började redan under pandemin. Nedstängningen gav en perfekt start för analys och planering. Man var tidigt på det klara med att barn- och ungdomsavdelningen var i behov av en ansiktslyftning och uppfräschning.

I personalens samtal med barn och unga framkom att många inte kände sig trygga att låna böcker. Tidningshyllorna med bord lockade många vuxna, vilket skapade en känsla av osäkerhet. Det var helt enkelt läskigt att gå förbi.

– Till skillnad mot barnböckerna var ungdomsböckerna placerade på övervåningen, vilket också var ett stort steg för det barn som vill börja läsa litteratur för de något äldre, säger Victoria Jonsson.

Fotot visar bokhyllor längs en vägg samt ett antal böcker som är uppställda på små bord.


Lösningen har blivit att man flyttat ned ungdomsböckerna till ett eget rum, granne med barnböckerna. Entréhallen har fått ett helt nytt utseende och välkomnar besökaren med en trevlig informationsdisk, som likt en fredande borg står framför barn- och ungdomsavdelningen.

– Vi märker redan en ökad utlåning av framför allt engelska ungdomsböcker, säger Madeleine Wallenius.

Lägre hyllor ger bättre överblick

Även på övervåningen har man arbetat med tryggheten i sikte. Borta är de gamla, höga bokhyllorna där det var alltför lätt att gömma sig och utföra skumraskaffärer. Istället används nu lägre hyllor (153 centimeter) som lätt ger en överblick och som dessutom i högre grad är placerade längs väggarna.

– Vi har också skapat individuella sittplatser som har tydliga inriktningar som till exempel studieplats, läsplats, datorplats.

Bibliotekarie Victoria Jonsson sitter i en fåtölj och läser en bok. Man ser också en massa bokhyllor fyllda av böcker.


Andra saker som hänt är:

  • Utlåningen av filmer har ett nytt, eget utrymme
  • Internethörnan med lånedatorer har flyttat till övervåningen
  • En ny skrivare är inköpt där man lätt betalar via kort eller swish
  • Tidningsavdelningen är kvar på nedre plan, men har en ny placering för att ge barnen fri passage
  • En skaparverkstad har skapats i ett tidigare grupprum. Ett annat grupprum är nu tillägnat enbart barn och unga
  • En vägg på nedre plan är flyttad så att inte vuxna användare ska behöva gå igenom ungdomsavdelningen för att gå på toaletten
  • En ny belysning är installerad

Klartextmärkning av biblioteket

Ett annat stort arbete som pågår är att skapa en ny kategorisering av alla de drygt 40 000 böcker som finns i beståndet. Varje bok ska märkas om, oavsett om finns på biblioteket i Kramfors eller Ullånger, på bokbussen eller i magasinet.

– Det ska helt enkelt bli enklare att hitta böckerna. Ett sådant här arbete tar tid och innebär en hel del omflyttningar, men ha tålamod – när allt är klart blir det bra, avslutar Madeleine Wallenius och Victoria Jonsson.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se