Två bilar på en snöig väg. Den ena kör, den andra är parkerad och översnöad.
17 januari 2024

Snöovädret avtar men fortsätt hålla kolla på läget

Den orangea vädervarning som utfärdats gäller idag fram till klockan 12. En tydlig lättnad vad gäller snö och blåst märks, men det är ändå bra att vara medveten om vissa saker.

Snöröjning

Aktörer inom snöröjningen är i full gång med att göra vägarna framkomliga. Tänk dock på att det kan vara problem att ta sig fram även när snöandet avtagit, det är stora ytor som ska hinnas med. Håll därför koll på väder- och trafikläget just där du är.

Här hittar du information om vad som gäller vid snöröjning och vilken aktör som är ansvarig för de olika vägarna i kommunen.

Läs om snöröjning

Ditt ansvar som fastighetsägare när det gäller snö

Läs om ansvaret

Skolskjutsar

I de fall skolskjutsar blir försenade eller ställs in skickas information om detta ut via skolan och Its learning. Så du som är vårdnadshavare - håll koll där!

Se också till att barnen har reflexer eller någon form av lampa så att de syns bra.

Sophämtning

På grund av väglaget kan renhållningsbilarna ha svårt att komma fram eller bli försenade. Om du har ställt ned soptunnan och den inte blivit tömd, låt den stå kvar så töms den så fort tillfälle ges.

Läs om sophämtning

Håll dig uppdaterad

SMHI:s prognoser Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sveriges Radio P4 trafikredaktion Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Trafikverkets trafikinformation Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

__________________________________________

 

Nyhet från onsdag 17 januari

SMHI har utfärdat en orange vädervarning för ihållande snöfall i samband med hårda vindar längs kusten. Varningen gäller från onsdag klockan 16 till torsdag klockan 12.

Enligt uppgift ska vindstyrkan accelerera allt eftersom. Prognosen säger också att det kan komma 15 till lokalt över 30 centimeter snö.

Den orangea varningen gäller kusten. För övriga kommunen är en gul varning utfärdad.

Yttersta kustbandet i Höga Kusten nämns som särskilt utsatt under sen kväll och natt med vindbyar som kan nå stormstyrka.

Det hårda vädret kan leda till:

  • Mycket begränsad framkomlighet på vägar, särskilt i öppna landskap, som till exempel inte hunnit snöröjas eller på grund av trafikolyckor.
  • Förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.
  • Sannolikt elbortfall i områden med luftburna elledningar, vilket även påverkar mobila nät för telekommunikationer.

Ge dig inte ut om du inte måste

Trafiken går långsammare på grund av dålig sikt, snörök, snödrev och drivbildning. Ge dig inte ut om du inte måste under sen eftermiddag och kväll, detta gäller särskilt dig som bor inom orange vädervarningsområde.

Måste du ändå åka ut på vägarna, förbered dig på att det kan vara problem att ta sig fram. Var också beredd på att framkomligheten kan vara begränsad även efter det att snöovädret avtagit.

Blir du stående är det bra om du har med dig mobiltelefon, vatten, filt, varma kläder, frukt eller annat att äta. Ha gott om bränsle i tanken och håll elbilen fulladdad för att kunna hålla bilen varm.

Var också beredd på förseningar inom buss-, tåg- och flygtrafiken samt inställda avgångar.

Förbered dig

Det kan bli strömavbrott till följd av de kraftiga vindarna i varningsområdet längs med kusten. Inventera därför vad du har hemma för att klara en tid utan ström.

Bunkra gärna upp vatten, se över förrådet av ljus och har du en vevradio, leta rätt på den. Smart är också att ladda mobiler och powerbanks i förväg.

Kommun & demokrati

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck