
Från vänster Niklas Sjölund, Malin Svanholm och Andreas Gylling.
Lugnviksprojektet uppmärksammas i nationell podcast
Det framgångsrika projekt i Lugnvik, där det lokala föreningslivet samverkat med kommunen och andra aktörer för att vända en negativ trend, uppmärksammas återigen. Denna gång i ett drygt halvtimmeslångt avsnitt i podden ”Demokratiresan”, utgivet av Sveriges Kommuner och Regioner, SKR.
Avsnittet har namnet ”Från avveckling till utveckling” och belyser hela resan från hur det var innan projektet startade, hur processen varit och hur läget är idag.
– Podden sätter fingret på att vi är bäst när vi gör saker tillsammans och om att föreningslivet och driftiga företag är motorn till utveckling i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Malin Svanholm (S).
Hon är en av dem som deltar i samtalet med programledaren Ulrika Stöök från SKR.
De övriga två som medverkar är utvecklingssekreterare Andreas Gylling och handlaren och föreningseldsjälen Niklas Sjölund, Lugnviks IF.
”Mycket positiv energi”
Initialt skedde ett projekt där kommunen, Lugnviks IF och Vinnova genomförde ett visionsarbete via bland annat medborgardialoger för att peka ut riktningen för Lugnviks framtid.
Det projektet följdes sedan upp med ett Leader Höga Kusten–baserat projekt för att ”… skapa ett än mer inkluderande, trivsammare och tryggare samhälle att bo, leva och verka i.”
– För oss som redan var engagerad i byns utveckling gav projekten mycket positiv energi, men det skapade även engagemang hos byborna, säger Niklas Sjölund.
– Man ska inte sticka under stolen med att många bybor lagt många timmars arbete i projektet och stöttat i den stora inflyttningen som skett efter projekten och i ett pågående EU-projekt som vi nu driver på. Jag tror inte att byn visat sådan kraft sedan vi byggde ishallen 1995 eller drog det nya elljusspåret.
Negativa trender k a n vändas
Andreas Gylling framhåller att om upplevelsen av en ort ska förändras behövs mod och förmågan att arbeta tillsammans både på kort och lång sikt mot en gemensam målbild.
– Detta har vi lyckats med i Lugnvik, vilket nu uppmärksammas av SKR med podcasten Demokratiresan. Något som känns kul för alla som har medverkat och gjort detta möjligt.
– Runt om i Sverige finns det många orter och platser som delar liknande utmaningar som Lugnvik har haft. Det går att vända negativa trenden, skapa hopp och framtidstro samt inspirera andra samhällen till att göra en motsvarande resa som Lugnvik.
Hur ser då Niklas Sjölund på allt arbete som lagts ned och på nuläget för Lugnvik?
– När vi ser resultatet och den utveckling som skett skulle jag säga att allt slit har varit mödan värd! Att över 100 personer flyttat hit kan nog alla hålla med om är ett gott betyg.
– Men nu har i stället två problem uppstått; en överfull förskola och avsaknaden av lämpliga fastigheter för äldre att flytta in till. Dessa bidrar till att bybor flyttat i väg men förhindrar också att fler kan flytta in. Men vi jobbar för att hitta lösningar på detta.
Lyssna på podavsnittet ”Från avveckling till utveckling” här Länk till annan webbplats.
Uppdaterad: