Placeholder

Kulturfabriken ligger mitt i Mjällom.

11 april 2025

Nytt projekt ska utveckla landsbygdens mötesplatser

Vilken roll spelar mötesplatsen för framtidens socialt och ekologiskt hållbara landsbygd? Den frågan är central i detta projekt, som undersöker hur kommunen och föreningslivet tillsammans kan bidra till platsers utveckling.

Under förra veckan hölls uppstartsmöten i projektet "Hållbara mötesplatser på landsbygden". Projektet ska utforska frågor om engagemang, mötesplatsers funktion, krisberedskap och ekologisk hållbarhet. Många byaföreningar och Folkets husföreningar kämpar både för att hålla sina fastigheter i skick, och för att locka och engagera medlemmar till ideellt arbete. Dessa utmaningar vill detta projekt adressera.

– Det är viktigt för oss att stötta föreningslivet, att det finns levande mötesplatser i hela vår kommun, säger Malin Svanholm (S), kommunstyrelsens ordförande.

Intervjuer, worskhops och forskning

Umeå universitet är kommunens projektpartner, och kommer tillsammans med oss arrangera workshops och intervjuer med föreningslivet, invånare och besökare. I projektet samarbetar vi med två byaföreningar: Bjärtrå Byalag och Mjälloms Byaförening. Bjärtrå Byalag äger och förvaltar KomBis i Strinne, en stor fastighet som tidigare varit kommunhus. Mjälloms Byalag å sin sida har hand om Kulturfabriken, en gammal skofabrik i fyra våningar.

– Vi vill gärna ta reda på vad folk i bygden vill ha, och vad de vill göra, säger Håkan Elander, ordförande i Mjälloms byalag. Hur kan vi engagera fler?

Tidplan och finansiering

Projektet började 1 januari 2025 och pågår till 30 juni 2026. Finansieringen kommer från Formas utlysning "Klimatneutrala och socialt hållbara samhällen". Budgeten är 1,6 miljoner kronor, varav Formas går in med ca 90 %. Resterande medel går Umeå universitet och Kramfors kommun in med.

Projektet avslutas med en konferens, där resultaten presenteras.

Om projektet Hållbara mötesplatser på landsbygden.

KomBis i Strinne. Foto: WSP.

Uppdaterad: