30 mars 2022

K-A Skidor går mot strömmen - har fått fler aktiva under pandemin

Glädjen är A och O, alla träningar för barngrupperna avslutas alltid med fika och verksamheten har aldrig behövt pausas.

Det är tre faktorer som gjort att Kramfors–Alliansens Skidor ökat antalet aktiva under pandemin.

För fem år sedan var intresset för att åka längdskidor svalt bland de yngsta i stan.

– Då bestämdes att någonting måste göra, säger Jens Eriksson i skidsektionen.

Föreningen startade upp Skidskolan, som legat i träda. Och den marknadsförde den som ett sätt att idrotta och ha roligt tillsammans.

Lek och umgänge gavs hög prioritet.

Det gav resultat.

– Vi har haft en mycket positiv trend sedan dess och eftersom längdskidåkning är en utomhusidrott har vi kunnat bedriva verksamhet även under pandemin, när andra idrotter drabbats hårt av restriktionerna.

Ökning med 50 åkare på fem år

Den gångna vintern har K–A Skidor haft cirka 65 barn i åldrarna tre till elva år i sin Skidskola, uppdelade i tre grupper. Det är en ökning med ungefär 50 åkare på fem år.

– Det har varit aktiviteter i Latbergsområdet på tisdags– och torsdagskvällar samt på lördagar. Dessutom har vi regelbundet använt spåren uppe vid Icktjärn, säger Jens Eriksson.

Han är själv förälder till barn som deltar och sitter både i skidsektionens styrelse och hjälper till som ledare.

– Vi är sammanlagt sex–sju ledare och sedan har vi spårgrupper som kör upp spåren på kvällar och helger, när inte kommunens personal jobbar. Vårt samarbete med Kramfors kommun är mycket bra.

– Allt vi gör i föreningen gör vi ideellt.

Som ledare för små barn handlar det inte så mycket om att lära ut teknik utan mer om att hjälpa dem upp som ramlat.

– Och att bidra till att alla har kul. Att de trivs.

– Man kan tycka att fika efter en träning kanske inte har så stor betydelse, men vi v e t att det är viktigt. Det är en del av det som skapar gemenskap och stärker lusten att fortsätta åka längdskidor, säger Jens Eriksson.

Utöver barngrupperna åker många motionärer i spåren.

– Det är länge sedan längdskidåkningen var så omfattande i Kramfors.

– Några har också börjat tävla och det har fått de andra föreningarna i distriktet att bli glada. När vi var uppe med ett gäng i Sollefteå i vintras sa ledare där, ”Det är s å roligt att se åkare från Kramfors–Alliansen i resultatlistorna igen.” Det värmde förstås.

Behöver fler ledare

I lördags hade K–A Skidor sin säsongsavslutning men planeringen inför kommande säsong pågår redan. För en skidsektion med växtvärk behövs det både fler ledare – och gärna åtgärder för att kunna förlänga säsongen.

– Vi har en bra dialog med Fritidsenheten på Kramfors kommun om detta och vi får se vart vi landar. Det finns idéer och en vilja från båda håll att göra något riktigt bra, säger Jens Eriksson.

Lyfter fram eldsjälar

Fritidschefen Patrik Asplund är imponerad och glad över att Kramfors–Alliansens skidsektion lyckats locka så många ungdomar till sina aktiviteter, i en tid där föreningslivet haft det jobbigt att driva verksamheter framåt och behålla sina aktiva.

– Föreningen har hittat ledare som brinner för ungdomsidrott och det tror jag är en stor framgångsfaktor som vi bör ha med oss framgent.

– Men jag vill också lyfta fram de eldsjälar som varje vecka bidrar ideellt och drar spår, så att inte bara föreningar har bra förutsättningar utan även alla andra som utnyttjar våra motionsspår. Det goda samarbetet mellan Kramfors-Alliansen Skidor och Kramfors kommun borgar för en fortsatt bra verksamhet som vi tillsamman kan utveckla, säger Patrik Asplund.

 


Barn som väntar på att starta i en skidtävling
Barn som väntar på att få starta i skidlopp
Skidungdomar på en gruppbild
Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Fritidschef
Tel: 0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se