08 november 2022

Kramfors-Alliansen och SISU samarbetar i ett projekt för föreningsutveckling

Sedan i mitten av september och till hösten 2024 är Elin Söderström anställd av Kramfors–Alliansen och SISU Västernorrland som föreningsutvecklare. ”Jag ska hjälpa till med att locka fler aktiva och ledare till föreningslivet”, säger hon. ”Kommunens föreningar måste vända en negativ trend. Det är viktigt, inte bara för idrotten utan för samhället i stort”.

Bakgrunden är att föreningarna i kommunen tappat 34–38 procent ungdomar under de tre–fyra senaste åren och mest under pandemin, då restriktioner tvingade flera verksamheter till stora begränsningar eller att pausa helt under perioder.

– Vi och SISU Västernorrland finansierar den här projekttjänsten som är både nödvändig, spännande och intressant, säger Håkan Byström, ordförande i Kramfors–Alliansen.

Föreningen är kommunens största med åtta aktiva sektioner och cirka 1 000 medlemmar.

Håkan konstaterar att alla verksamheter utom tre drabbats av tapp.

– Skidsektionen har ökat, barngymnastiken har fortsatt många aktiva och flickhandbollen är stark och har ett bra samarbete med Ramviks IF. I övrigt är utvecklingen negativ.


Fokus på föreningsutveckling

Elin Söderström har en bakgrund som personlig tränare med eget företag och var väl insatt i Kramfors–Alliansens situation redan innan hon påbörjade sin tjänst.

– Det finns stora utmaningar och mycket att jobba med, men samtidigt är det enormt inspirerande att i samarbete med sektionerna hitta nya vägar och samarbeten för att åstadkomma en förbättring.

– Jag tror att en av nycklarna till framgång beror på hur vi kan lyckas samverka med skolan, för att få fler barn och ungdomar att börja idrotta. Och det viktiga är inte att de gör det i vår förening utan att det sker generellt, säger Elin.

Hon kommer i mindre omfattning att sköta en del kansliärenden men i huvudsak ägna sig åt föreningsutveckling.


Långsiktigt och hållbart

Både Elin Söderström och Håkan Byström beskriver projektet som någonting som inte bara ska ge effekt på kort tid utan vara långsiktigt och hållbart.

– Vi ska försöka förvalta detta på ett klokt sätt och hitta former för rekrytering av aktiva och ledare som ska fungera även när projektet är avslutat, säger Håkan.

Han lyfter också fram det faktum att Kramfors IP är öppen för alla som en fantastisk möjlighet för spontanidrott och en väg in i föreningslivet.

– I andra kommuner är motsvarande anläggningar stängda för annat än föreningsdrivna verksamheter. Kramfors sticker ut på ett mycket positivt sätt och det ska vi vara tacksamma för och ta vara på.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Fritidschef
Tel: 0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se