En kvinna i en verkstad doppar en pensel i en färgburk

Eva-Karin Fröberg.

10 maj 2023

Eva-Karin Fröberg presenteras i filmserien om kulturskapare i Kramfors kommun

Kramfors är en kommun med ett starkt, mångfacetterat och spännande kulturliv. Nu lyfter vi fram ett antal kulturskapare inom olika områden som alla valt att bo och verka i denna del av Höga Kusten. Serietecknaren Mats Jonsson, Sandslån, och silversmeden Sigbritt Mann, Salsåker, har presenterats. Nu släpper vi filmen om attributmakaren Eva-Karin Fröberg i Måviken, Mjällom.

Läs om bakgrunden till filmserien Länk till annan webbplats.

Eva–Karin gick estetiskt praktiskt program på Ådalsskolan, med inriktning på Konst & formgivning, och praktiserade sedan på Glashyttan Glödheta i Umeå.

Hon sökte och kom in både på glasblåsarutbildningen i småländska Kosta och på Nordiska Scenografiskolan i Skellefteå. Valet föll på utbildningen i Skellefteå.

– Jag ville ju bli attributmakare och syssla med allt ifrån fondmålning och gjutning till specialeffekter och studiobyggen, förklarar hon.

Efter skoltiden flyttade Eva-Karin till Stockholm, jobbade bland annat med dockteater och i verkstaden på en evenemangsfirma. Därefter blev det ett antal år på Astrid Lindgrens sagolekhus Junibacken.

– Det var en enormt kreativ period, minns hon.

Under tiden i Stockholm bildade Eva-Karin familj. Hon och hennes man fick två döttrar.

– Jag började längta hem till sist. Till familj, vänner, naturen och till en lugnare uppväxt för våra barn.

Hon och familjen har byggt hus i Måviken och alldeles intill finns hennes verkstad, i de lokaler där Uno Medin drev handskfabrik under många år. Eva-Karin är attributmakare på heltid och uppdragen varierar och ställer höga krav på kreativitet, klurighet och stort praktiskt kunnande.

Se filmen om Eva-Karin Fröberg här:


Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Olof Wigren

Frågor kring nyheten?

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Karin Högström

Tel: 0612-800 81
karin.hogstrom@kramfors.se