Mia Wännman Zetterqvist hjälper en elev med en uppgift. Mia tittar på eleven och ler. Eleven sitter med ryggen mot kameran.

Mia Wännman Zetterqvist trivs med sitt uppdrag att dela med sig av sitt modersmål till de som behöver en extra puff i språket.

29 mars 2023

Anställda inom äldreomsorgen pluggar "vårdsvenska" på arbetstid

Att behärska uttryck som används inom vård och omsorg är viktigt, men minst lika nödvändigt är att kunna samtala på ett bra sätt med brukarna. Sedan en tid tillbaka får därför ett antal nyanlända som jobbar inom äldreomsorgen läsa vårdsvenska på arbetstid.

– Vi har många medarbetare hos oss från andra länder som är otroligt duktiga och hängivna, men en del av dem behöver stärka sitt språk. Därför har vi tillsammans med vuxenutbildningen kört igång denna kurs, berättar äldreomsorgschef Inga-Lena Arkeflod.

Intresserade elever med utstakade mål

Från klassrummet på Ådalsskolan hörs ett lågmält samtal och dämpade, glada, skratt. Dagens lektionstillfälle är nästan slut och alla vill hinna klart sin skrivuppgift innan det är dags att säga adjö för dagen.

Nio timmar i veckan, fördelade på tre dagar, samlas de här för att, som en av deltagarna säger, ”borsta av gamla kunskaper”. En hel del av deltagarna har bott i Sverige länge och många av dem har gått Svenska för invandrare (SFI). Gemensamt är att de alla har en fast tjänst endera inom hemtjänsten eller på ett äldreboende i Kramfors kommun.

Eden Fesshaye jobbar på Hemtjänsten Höga Kusten och är glad över möjligheten att plugga på arbetstid.
- Mitt mål är att utbilda mig till undersköterska och då är det här en väldigt bra början.

Eden Fesshaye och Freweyni Merhawi sitter vid en skolbänk. På bänken ligger böcker och papper.

Eden Fesshaye och Freweyni Merhawi har tidigare gått SFI, men tackade glatt ja till erbjudandet om att förkovra sig lite extra i svenska språket.

Fackspråk blandad med vardagssvenska

Även om benämningen på kursen är ”vårdsvenska” handlar det om betydligt mer än termer som biverkan, palliativ och sårskorpa.
– Vårt upplägg syftar till att ge ett rikare språk överlag, säger läraren Mia Wännman Zetterqvist.

Totalt är det 19 personer som under 20 veckor erbjudits möjligheten att gå språkkursen. Dessa har sedan delats in i olika grupper utifrån den nivå de bedöms ligga på.

– Vi pratar naturligtvis väldigt mycket, men jobbar också med lästräning, uttal och grundläggande stavning samt grammatik, berättar Mia Wännman Zetterqvist.

Skärgårdsdoktorn en perfekt inspiration

Nyheter på lätt svenska och aktuella händelser än något som används frekvent i utbildningen. Sedan har Mia kommit på ett genialiskt pedagogiskt knep – den mysiga serien Skärgårdsdoktorn är en bra utgångspunkt för samtal.

– Där förekommer många vårdrelaterade händelser, men även annat. Helt plötsligt blir det naturligt att fokusera kring uttryck som att ”hålla med”, ”stå ut” och ”göra slut”.

Adam Macalin har bott i Sverige i över tio år och jobbar inom hemtjänsten. Ändå tycker han att språkkursen är viktig.

– Det är många av de äldre som pratar dialekt och då kan det vara svårt att hänga med. En brukare pratade vid ett tillfälle om någon som fått ”kräftan” och visste inte att det ordet även betyder cancer.

Även Freweyni Merhawi är nöjd. Hon har jobbat på Viktoriagården i drygt två år och är angelägen om att utvecklas. Då är ny kunskap perfekt!

Fotnot: Finansiering av lärare och arbetstid sker genom statsbidrag.

Bild från klassrummet där läraren Ann syns med två elever.
Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef äldreomsorg
0612-801 77
ingalena.arkeflod@kramfors.se

Daniel Söderström
Rektor Vuxenutbildningen
0612-804 70
daniel.soderstrom@kramfors.se