Två bilder på Hasse och Eva när de tränar. Hasse har en gul/svartrutig skjorta samt vit t-shirt och Eva har blå arbetskläder.

Hasse Söderlund har trivts med de besök han fått av fysioterapeuten Eva Ottosson.

17 november 2023

Hasse har fått livet tillbaka med hjälp av rehabilitering i hemmet

Visste du att alla som ansöker om trygghetslarm hos oss även har chans att få träffa en fysioterapeut och en arbetsterapeut för att undvika fall i och kring hemmet? Hans Söderlund i Hol, Noraström, är en av de som nappat på erbjudandet.

– Det här är verkligen det bästa som har hänt mig! Med hjälp av övningar och stöttning har jag återhämtat mig efter en tuff operation och jag har också fått hjälpmedel så att jag nu kan gå obehindrat inne samt göra promenader utomhus.

Hade en tid svårt att gå

Hans, eller Hasse som han kallas, drabbades för en tid sedan av våldsam yrsel. Efter flera undersökningar konstaterades att han hade ett överskott av så kallad likvorvätska runt hjärnan. Genom att operera in en shunt kunde vätskan ledas ut i kroppen och lätta på trycket i hjärnan.

Men 83-årige Hasse Söderlund var förståeligt nog fortfarande påverkad. I vintras hade han svårt att gå, något som bättrat på sig allt eftersom.

– Efter ett tag kunde jag börja gå stappligt inomhus. Det kändes oroligare att vara ut även om jag hade mobiltelefonen med mig. Så jag ansökte om ett digitalt trygghetslarm, där man via gps kan se var jag är om något skulle hända, berättar Hasse.

Hasse och Eva övar i hallen.

Att träna gång rakt fram utan stöd passar perfekt i hallen. För en tid sedan var detta omöjligt för Hasse.

Utveckling av ett arbetssätt till ett nytt

I och med att ansökan kom in till kommunens biståndshandläggare på Välfärdsförvaltningen kopplades även fysioterapeuten Eva Ottosson och arbetsterapeuten Emma Fredriksson in. Deras insatser går via projektet Intensiv Hemrehabilitiering (IHR).

– Projekt som har tre olika inriktningar. Vi jobbar med fallförebyggande insatser vid ansökan om trygghetslarm, men även insatser av arbetsterapeut och fysioterapeut vid ansökan om hemtjänst samt intensiv hemrehabilitering, berättar projektledaren Anna Böhlenius.

Samverkan mellan två kommunala verksamheter

IHR är ett samarbete mellan äldreomsorgen och hälso- och sjukvården. Camilla Johansson är chef för den senare verksamheten:

– Att jobba förebyggande och samtidigt åtgärdande nära den som har behov av hjälp är bra på många sätt. Vården utformas utifrån individuella behov och önskemål, säger hon.

Hasse sitter på en vit stol. Eva sitter på knä på golvet bredvid.

När balansen och kraften sviktar kan det vara svårt att resa sig upp från en stol på egen hand. Eva finns med ifall Hasse behöver hjälp.

Fysiska åtgärder i hemmet ökar tryggheten

Vad har då Hasse Söderlund fått hjälp med, förutom sitt larm och en mängd balansövningar? Först och främst har tryggheten i och kring bostaden säkrats genom till exempel armstöd vid toaletten samt en översyn av till exempel trösklar och nattlampa för att minska risken att ramla inne. En rullator finns även att använda vid promenader.

Som gammal idrottsman var det för bara några månader sedan omöjligt att få Hasse att acceptera en rullator, men nu är han helt tillfreds med den.
– Med hjälp av rullatorn och det digitala trygghetslarmet har jag fått livet tillbaka. Det känns lite som om jag kommit ut fängelset.

Tecknade illustrationer för hur man göra övningen sitta på en stol och kliva upp.

Övningar har gjorts på största allvar

Frågan är dock om inte det är de fysiska övningarna som fått Hasse att utvecklas och leva upp allra mest. Fysioterapeuten Eva Ottosson har gett honom ett antal övningar som han skulle göra några gånger i veckan. Resultatet har blivit att han tränat varje dag – och det märks!

Under den månad Hasse har tränat balans efter programmet har han utvecklats på ett sätt som ingen kunde ana. Hans goda grundkondis har naturligtvis spelat in, men om han inte utfört sina övningar så idogt hade han nog inte varit lika pigg som han är idag.

– Jag är så väldigt tacksam för den hjälp jag fått. Som tidigare politiker i kommunen kan jag bara konstatera att utvecklingen verkligen gått framåt. Det här är värt varje skattekrona!

Stöd & omsorg

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Anna Böhlenius
Projektledare
0612-803 84
anna.bohlenius@kramfors.se

Camilla Johansson
Verksamhetschef
Hälso- och sjukvård
0612-81 09 35
camilla.johansson@kramfors.se