En kvinna i långt mörkt hår håller på att lyftas upp genom lyftstolen. En kvinna i kort ljust hår styr stolen genom en handkontroll.

Hemtjänsten Höga Kusten är en av de enheter som har en Raizer II. Enhetschef Madelen Eriksson låter sig villigt lyftas upp i demonstrationssyfte av Jessica Tjernberg.

30 maj 2024

Förbättrad arbetsmiljö för medarbetare genom lyftstol

Det händer då och då att människor som tar del av vår vård och omsorg faller och inte kan ta sig upp själva utan behöver hjälp av personalen. Sådant sliter på rygg, axlar, armar… MEN sedan en tid tillbaka kan våra medarbetare inom Äldreomsorgen och Funktionsstöd använda sig av lyftstolen Raizer II.

– Lyftstolen ett extremt stort stöd. Förut behövdes ofta flera personer för att kunna hjälpa någon upp från golvet. Nu räcker det med en medarbetare, säger Madelen Eriksson, enhetschef för Hemtjänsten Höga Kusten.

Hur fungerar Raizer II?

Lyftstolen levereras i väskor, som är lätta att transportera. Med några enkla handgrepp monteras ben, ryggplatta och sits ihop till en stol och är sedan färdig att användas. Raizer II är batteridriven och manövereras med en fjärrkontroll.

I filmen här nedan ser du enhetschef Madelen Eriksson agera person som ramlat och som får hjälp av Jessica Tjernberg att ta sig upp.

Jessica Tjernberg har lång erfarenhet av att jobba inom vård- och omsorg. Hon berättar att hon tidigare ofta fick vänta på en kollega vid ett fall, nu kan hon hjälpa någon upp på egen hand. Inget lyftbälte behövs mer och hon riskerar inte att slita på kroppen. Personalen har dessutom fått utbildning i att använda Raizer II.

– Förutom att vara bra för oss som jobbar, ser jag att lyften och dess effekter är positiv ur den enskildes perspektiv. Ett fall är ofta en jobbig upplevelse. Traumat tas ned i och med att det inte behöver vara många personer inblandade, säger Jessica Tjernberg.

Huvudmål: bättre arbetsmiljö

Äldreomsorgen har fyra stycken Raizeri II ute i verksamheterna och Funktionsstöd två. Det primära syftet är att förbättra personalens arbetsmiljö.

– Genom lyftstolen har vi eliminerat ett tungt moment för personalen. Det har faktiskt funnits tillfällen då räddningstjänsten kopplats in när våra medarbetare inte räckt till. Nu undviker vi lyftskador samtidigt som den som ramlat får en behagligare hjälp upp, säger Inga-Lena Arkeflod, verksamhetschef Äldreomsorgen.

Foto av Raizer II. Den ligger på golvet.

Kontakt

Inga-Lena Arkeflod
Verksamhetschef äldreomsorg
0612-801 77
inga-lena.arkeflod@kramfors.se

Uppdaterad: