
Hjärnhälsa ska minska risken för demenssjukdomar
I höst startar ett åtgärdsprogram för att hjälpa personer över 65 år att minska risken för demenssjukdom genom en hälsosam livsstil. I Hjärnhälsa samarbetar kommunen med hälsocentralerna samt privata och ideella aktörer för att stärka hjärnhälsan hos Kramforsbor över 65 år.
– Vi vill ge våra äldre de bästa förutsättningarna för en frisk och aktiv ålderdom, säger Camilla Johansson, verksamhetschef för hälso- och sjukvården, Kramfors kommun.
– I Hjärnhälsa ska vi kombinera forskningsbaserad kunskap med praktiska insatser som verkligen gör skillnad.
Fem viktiga livsstilsfaktorer
Programmet, som pågår under nio månader, bygger på den världskända FINGER-studien, vilken visat att en kombination av livsstilsförändringar kan ha stor effekt på att förebygga demenssjukdom. Deltagarna får möjlighet att förbättra fem viktiga livsstilsfaktorer:
- fysisk träning
- hjärngymnastik
- hälsosam kost
- social samvaro
- kontroll av hjärta och kärl
– Det handlar om att skapa en helhet där deltagarna både får träna kroppen, stimulera hjärnan och äta hälsosamt. Den sociala aspekten är också viktig. Att göra en livsstilsförändring tillsammans ökar både motivationen och glädjen, säger Malin Petterson, enhetschef för Hälsocentralen Höga Kusten.

Hjärnhälsa drivs inom ramen för God och nära vård på landsbygd av Kramfors kommun och Region Västernorrland. Therese Hörling kommer att vara den som har mest kontakt med deltagarna.
Träning, föreläsningar, provtagningar och rådgivning
Deltagarna kommer att erbjudas ett brett utbud av aktiviteter (både i grupp och eget engagemang) och medicinska kontroller för att följa sina framsteg. Hälsocentralerna i Ullånger, Kramfors och Nyland ansvarar för provtagningarna och rådgivning.
Deltagarna får också vara med om föreläsningar och workshops om kostens betydelse för hjärnhälsan.
– Sedan har vi kontrakt med Garagegym i Ullånger, Stadtsgym i Kramfors och Gymrinken i Nyland där deltagarna kommer att kunna träna, säger sjukgymnasten Therese Hörling, som agerar spindel i nätet för programmet.
Anmälan öppnar inom kort
Therese berättar vidare att allt är kostnadsfritt förutom en mindre summa för gymträningen.
– Antalet deltagare är dock begränsat, så i inbjudan medföljer ett frågeformulär om statusen på nuvarande hälsa. På så vis kan vi vara säkra på att ge rätt personer hjälp och stöd till sin livsstilsförändring.
Bra att veta!
Förutom positiva effekter på hjärnan (så kallade kognitiva effekter) visar forskning att effekten av program som Hjärnhälsa håller i över tio år framåt.
- 20 procent mindre risk för stroke och kärlsjukdomar
- 30 procent mindre risk för funktionell nedsättning
- 60 procent lägre risk för multisjuklighet
- Bättre livskvalitet
- Hälsoekonomiska vinster
Hjärnhälsa är en aktivitet inom ramen för Kramfors kommuns och Region Västernorrlands gemensamma projekt God och nära vård på landsbygd.
Therese Hörling
Hälso-och sjukvård, välfärdsförvaltningen
0612-800 00 (vxl)
Vill du nå Therese via e-post, använd fornamn.efternamn@kramfors.se
Anna Böhlenius
Samordnare
God och nära vård Kramfors
0612-803 84
Kontaktbrevlåda:
naravard@kramfors.se
Uppdaterad: