Berit Wiklund, Ådalens Afrikagrupp

Berit Wiklund, Ådalens Afrikagrupp

Ådalens Afrikagrupp

Berit Wiklund är ordförande för föreningen som når långt utanför kommunens gränser. Medlemmarna i Ådalens Afrikagrupp återfinns i hela länet, och man arbetar bland annat med ett biblioteksprojekt i Zimbabwe. Ett av föreningens mål är att sprida kunskap om Afrika till oss som bor i Kramfors.

Till kulturarrangemangen hör filmvisningar, utställningar i samarbete med biblioteken i Kramfors och Härnösand, föreläsningar i samarbete med studieförbund och folkhögskolor, med mera. Föreningen tillhör riksorganisationen Afrikagrupperna, en solidaritetsorganisationen som verkar för en rättvis värld. Sedan ungefär 50 år tillbaka pågår samarbeten med organisationer i Angola, Mocambique, Namibia, Sydafrika och Zimbabwe.

Har det varit självklart för dig att engagera dig i föreningslivet?
– Jag har ett förflutet i riksorganisationen som anställd. När jag flyttade tillbaka till Ådalen efter en tid i Sundbyberg, gick jag med i Ådalens Afrikagrupp. Det är bra att ha en stor grupp bakom sig i form av riksorganisationen, en plattform. Men man behöver skapa aktiviteter lokalt, och möta människor.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Det är svårt att nå yngre. De som är i gymnasieåldern och visar intresse för våra frågor, flyttar i regel för att läsa på högskola.

Hur har pandemin påverkat er?
- Föreningen har gått på tomgång. Men det har varit bra att tvingas tänka i nya former!

Samarbetar ni med andra föreningar?
– Vi försöker samarbeta med så många som möjligt. Det krävs på en liten ort! Det kan röra sig om ett 20-tal aktiviteter per år. Vi samarbetar bland annat med Internationella kvinnoföreningen, Kramfors bibliotek, Hola Folkhögskola, Allsta gård, med flera. Vi får stöttning av Kramfors kommun också, framför allt av hållbarhetsutvecklaren Sofia Larsson.

Vad händer framöver?
– Av årets planering återstår att delta vid Kramfors skyltsöndag och Murbergets julmarknad. Då säljer vi Fairtradevaror och berättar om verksamheten. Överskottet från Fairtradeförsäljningen går till ett biblioteksprojekt i Zimbabwe!

FAKTA om Ådalens Afrikagrupp
Grundad: Slutet av 1970-talet, nystart 2006.
Ordförande: Berit Wiklund
Verksamhet: Lokalgrupp till Afrikagrupperna, omfattar hela Västernorrlands län. Ordnar kulturarrangemang och aktiviteter för att sprida kunskap om Afrika, klimatfrågor och hållbar resursförbrukning, säljer Fairtradeprodukter.
Antal medlemmar: ca 60
Hemsida: afrikagrupperna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Intervjun med Ådalens Afrikagrupp publicerades i november 2021.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se