Höga Kusten Cyklisterna

Höga Kusten Cyklisterna

Att ha skoj på hoj – det är Höga Kusten Cyklisternas paroll

Du har kanske sett dem när de varit ute på vägarna i Kramfors kommun med omnejd. Höga Kusten Cyklisterna har trampat på – tränat, tävlat, haft skoj – i cirka tio år och har cirka 60 medlemmar.

Mathias Westin heter ordföranden i föreningen.
– Jag har varit medlem i föreningen sedan 2012 och ordförande sedan 2021. Har också varit med och cyklat ett antal motionslopp sedan 2012, säger han.

Föreningen startade som en sektion under Nyadals IF, i första hand för att planera gemensamma träningar inför Vätternrundan och kunna göra klädbeställningar. Höga Kusten Cyklisterna bildades som en egen förening 2013.
– Vi har medlemmar som motionscyklar med mountainbike och landsvägscykel.
– Medlemmar som är anmälda till motionsloppet Vätternrundan har ett träningsupplägg under våren med träning och gruppcykling för att de 30 milen runt Vättern ska bli en säker och rolig upplevelse. Medlemmar i föreningen håller också på att planera ett motionslopp i mountainbike (Kramfors MTB-Race) och ett för landsväg (Höga kusten trampet) i augusti. Vi hoppas kunna informera mer om detta inom kort.

Mathias fortsätter:
– Vårt mantra är att vi ska ha skoj på hoj. Vi försöker även ställa upp för samhället. Vi har cyklat budkavlar och försöker vara goda ambassadörer för Höga Kusten och berätta om den fantastiska natur vi har här, när vi är ute på cykeläventyr ute i världen.
Vilka stora utmaningar har ni i framtiden?
– Intresset för cykling har ökat, inte minst inom mountainbike, de senaste åren. En utmaning är att försöka bibehålla intresset för cykel som motionsidrott ,genom satsningar på cykelstigar i Kramforsområdet.
– Andra utmaningar är att följa med i utvecklingen och förändra motionsloppen utifrån trenden med allt fler el–cyklar i samhället. Det är även viktigt att följa med i teknikutvecklingen mot smarta, uppkopplade klockor och trainers som gör det möjligt att på olika sätt träna tillsammans via internet.
Hur är det med rekrytering av styrelsemedlemmar och ledare?
– Vi är just nu inne i en generationsväxling och som i många andra föreningar är det svårt att hitta nya medlemmar som vill lägga ner tid på själva föreningsarbetet.
Har ni några satta framtidsmål?
– Ja, vårt mål är att fortsätta ha skoj på hoj.

FAKTA OM HÖGA KUSTEN CYKLISTERNA
Grundad: 2013.
Ordförande: Mathias Westin.
Verksamhet: Cykel.
Antal medlemmar/aktiva: cirka 60.
Sociala medier: Facebook Höga Kusten Cyklisterna Länk till annan webbplats., hemsida hkcyklisterna.se Länk till annan webbplats.

Intervjun med Höga Kusten Cyklisterna publicerades i april 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se