Kramfors Bowlingklubb

Pandemin påverkade verksamheten för Kramfors Bowlingklubb – som bildades 2013 – men nu är föreningen i gång med både tävlingsspel och nybörjaraktiviteter igen. Till de viktigaste målen hör att rekrytera fler spelare och ledare samt att starta upp den populära Kramforsligan igen.

Hans Eriksson är en av eldsjälarna i Kramfors Bowlingklubb.

– Jag har spelat ishockey i Kramfors–Alliansen på 1970–talet och 80–talet. När mitt äldsta barn Mattias skulle börja skridskoskolan 1996 började jag som ungdomstränare i Kramfors Hockey. Det blev en resa från de yngsta till de äldsta med en massa roliga år i klubben till 2014, säger han.

– Bowling blev det mera av en slump. Vi var några kompisar som ville testa. Vi blev fast direkt och sedan rullade det på. Nu är jag lagledare och spelare och sitter med i styrelsen.

Hur har föreningens utveckling varit?
– 2013 startade vi och inledde tävlingsverksamhet i Div I södra Norrland samt regionala Mitt-serien i Ångermanland. Merparten av spelarna då kom från Härnösand. Efter ett par år började vi att utbilda våra ledare i olika bowlingkurser. Det gjorde att flera ungdomar och nybörjare utvecklades som sedan kunde gå vidare till både bowlinggymnasium i Nässjö och till våra två lag.

Som mest har föreningen haft 32 licenserade spelare.

– 2015 startades Kramforsligan, en lokalserie med deltagare från stora delar av kommun. Det blev en stor succé med 32 lag och runt 150 spelare som tävlade varje måndag– och tisdagkväll från september till april.
– Pandemin satte stopp för både träning, tävling och Kramforsligan. När sedan hallen bytte arrendator hösten 2021 hade vi inget avtal och ingen hall att spela och träna i. Vi fick träna och spela matcherna i Härnösand och Nordingrå vilket hjälpte oss att överleva som klubb. Vi tappade förstås våra ungdomar och nybörjare. Detta kuskande runt med spel alltid på bortaplan gjorde att vi fick kämpa hårt för att överleva, säger Hans Eriksson.

Säsongen 2201/22 nådde ändå KBK:s spelare personliga framgångar och laget hade tillsammans en fantastisk säsong.
– Ett av våra roligaste minnen från föregående säsong är när vi slog vårt flera år gamla klubbrekord i Ö-vik i våras. Det nya rekordet är 6 121 poäng, vilket kändes som ett kvitto på kämpaglöden i klubben.

Under hösten har KBK börjat från grunden igen.
– Vi har fått ett avtal med Restaurang LAT med träningar en gång i veckan. Vi ska naturligtvis även spela våra matcher på hemmaplan när LAT fått utbildning på all utrustning som krävs för matchspel.
– Denna säsong möter vi lag från Nordingrå, Härnösand, Sollefteå, Junsele, Sundsvall, Östersund, Örnsköldsvik, Umeå och Lycksele. De yngsta aktiva licensierade spelarna som vi har just nu är två killar som är 23 och 26 år, totalt är vi 15 spelare. På damsidan har antalet spelare denna säsong fördubblats. Klubben har också flera pensionärer som tränar själva varje vecka.

Vad tror du att er verksamhet betyder för Kramfors?
Alla kan tävla och vara aktiv på den nivå som passar var och en. Precis som golf kan man spela bowling från tidig ålder och så länge man orkar. All utrustning för att prova på finns i hallen, det vill säga skor och klot.

Vilka stora utmaningar har ni inför framtiden?
– Att få ihop både träning, tävling och ekonomin.

Hur är det med rekrytering av ledare och styrelsemedlemmar?
– Det har fungerat relativt bra hittills under våra nio år. Vi har idag tre utbildade ledare som kan ta hand om både nybörjare och tävlingsverksamhet.

Har ni några satta framtidsmål?
– Vi jobbar på att rekrytera ungdomar/nybörjare så att vi kan utöka spelartruppen. Vi ska också bredda både vår tränings– och tävlingsverksamhet samt få igång Kramforsligan så att det blir full fart igen på bowlingen i Kramfors.

FAKTA om Kramfors Bowlingklubb

Grundad: oktober 2013.
Ordförande: Mikael Henriksson.
Verksamhet: Bowling för alla, ung som gammal.
Antal medlemmar/aktiva: cirka 100/15
Facebook: Kramfors bowlingklubb Länk till annan webbplats.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se