Kramfors Dragspelsklubb

I Kramfors finns en unik dragspelshistoria, med flera kända musiker som gjort internationell karriär. Dragspelsklubben bär denna stolta tradition vidare, både genom sina spelningar, aktiviteter och internationella kontakter. Dessutom bevaras historien för framtiden, i dragspelsarkivet på Gudmundrå hembygdsgård.

Jörgen Sundeqvist är aktiv i den pigga, 52-åriga föreningen. Han slår fast att ingen trakt är så knuten till ett instrument, som Ådalen är till dragspelet.
– Det är en unik historia. Att få in sångskatten i folks medvetande är ett viktigt mål, konstaterar han.

Har det varit självklart för dig att engagera dig i föreningslivet?
– Det var helt naturligt! Jag började i klubben redan som barn, hos Hans-Erik Nääs. Redan då hade klubben fina internationella samarbeten. Vi är en av Sveriges ledande dragspelsklubbar. Det ska vara stil på grejerna! Så har det varit ända sedan Nääs och Grönstedts tid.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Det är svårt med föryngringen. I allmänhet är det svårt att rekrytera till blåsinstrument och dragspel, det märker kulturskolorna. Klubben har mycket samarbete med kulturskolan och dess storband. Sune Johansson har betytt mycket för att dra igång dragspel hos barn. Inte minst genom dragspelsklasserna!

Hur har pandemin påverkat er?
– Det är lite jobbigt att dra igång efter nästan två års vila. Många kanske drar sig för att organisera saker? Men att vara positiv är viktigt!

Samarbetar ni med andra föreningar?
– Gudmundrå hembygdsförening såklart, eftersom vi har vårt dragspelsarkiv hos dem. Men vi samarbetar också med Mannaminne, som har dragspelshuset, och Kramfors Finska Förening. Sedan har ni nordiska samarbeten, med Finland och Norge.

Vad händer framöver?
– Att ta hand om dragspelsarkivet är en stor grej! Vi guidar, har evenemang och spelningar. Det är viktigt att gå framåt, vi vill utveckla dragspelandet så att det lever vidare!

FAKTA om Kramfors Dragspelsklubb
Grundad: 1969
Ordförande: Bertil Sjölander
Verksamhet: Ansvarar för dragspelsarkivet med dess skivor, noter, material och dragspel, ordnar konserter och spelningar, både stora och små evenemang, upprätthåller ett stort kontaktnät nationellt och internationellt.
Hemsida: Kramfors Dragspelsklubb Länk till annan webbplats. på Facebook

Intervjun med Kramfors Dragspelsklubb publicerades i december 2021.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se