Päivi Mettälä och Sarita Sandström, Kramfors Finska Förening

Päivi Mettälä och Sarita Sandström, Kramfors Finska Förening

Kramforsin Suomi-seura, Kramfors Finska Förening

För snart 47 år sedan grundades Kramforsin Suomi-seura, Kramfors Finska Förening. Föreningen är en aktiv kulturaktör med bland annat filmvisningar, dragspelskonserter, författarbesök och verksamhet för barn och unga. Föreningslokalen på Strandgatan i Kramfors är en viktig social knytpunkt, men det är också en plats där kan man fynda hantverk av föreningens medlemmar!

Päivi Mettälä är föreningens ordförande, Sarita Sandström kassör. Medlemmarna kommer från hela kommunen, men också från grannkommunerna. Det pågår ett generationsskifte i föreningen, som Päivi och Sarita är en del av.

– 70-75 % är pensionärer i föreningen, men det kommer en föryngring nu, konstaterar Sarita.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Det är ganska svårt, men det finns många med finska rötter i kommunen. Vi behöver bli fler som vill och kan kan göra saker! Men det måste inte bara vara nya medlemmar, det kan vara tidigare medlemmar som engagerar sig igen, menar Päivi.

Har det varit självklart för er att engagera er i föreningslivet?
– Jag var medlem först men blev nog pushad till att bli ordförande, skrattar Päivi. Och sedan pushade jag Sarita att bli kassör. Jag är aktiv på många sätt, finskalärare, lärare i dragspel på kulturskolan, i företaget stämmer och lagar jag dragspel. Det vet jag faktiskt ingen annan kvinna som jobbar med.

Har pandemin påverkat föreningen?
– Under pandemin var det helt stopp, nästan ingenting hände. För många medlemmar är det här en väldigt viktig mötesplats. Det är gemensam matlagning en gång i månaden, fika, handarbete. Årsmötet kunde vi iallafall arrangera utomhus, på Icktjärn. Vi var tvungna att hitta lösningar för att överleva pandemin.

– Det här är en social förening! Vi arbetar bland annat med vänservice. Det innebär att vissa av de pigga, äldre medlemmarna som har bil hälsar på hos medlemmar som inte kan ta sig ut längre. De kanske handlar mat, läser högt ur böcker.

Samarbetar ni med några andra föreningar?
– Självklart, det är jätteviktigt. Kramfors Dragspelsklubb och Gudmundrå hembygdsgård har vi ett bra samarbete med. Sedan samarbetar vi också med Hola Folkhögskola. Tillsammans med kyrkan samarrangerar vi exempelvis evenemanget "De vackraste julsångerna".

Vad händer framöver? Nu när restriktionerna till stor del släppts?
– En ny aktivitet som dragit igång är en bokcirkel. Men det finns många idéer: finskakurs, kulturarrangemang av olika slag. Att Kramfors kommun är finskt förvaltningsområde numera är en möjlighet för oss! Vi ser ljust på framtiden, avslutar Sarita.

FAKTA om Kramforsin Suomi-seura, Kramfors Finska Förening
Grundad: 24 augusti 1975
Ordförande: Päivi Mettälä
Verksamhet: Studiecirklar på olika teman, kulturarrangemang, vänservice.
Antal medlemmar: ca 60
Hemsida: Facebook facebook.com/KramforsSuomiSeuraKFF Länk till annan webbplats. Instagram kram_forssuomiseura

Intervjun med Kramfors Finska Förening publicerades i februari 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se