Deltagare i läger arrangerat av Kramfors Tennis

Kramfors Tennis

Kramfors Tennis grundades 1992. Ett år senare invigdes Kramfors Tennishall och alltsedan dess har föreningen med sina nationella och internationella tävlingar, och genom tennisgymnasiet, satt Kramfors på tenniskartan.

Henric Danielsson är verksamhetsansvarig tennistränare sedan 2002.
– Jag har TGU 3-utbildning som är den senaste högsta utbildningen i Svenska Tennisförbundets utbildningsprogram, samt även den äldre Steg 3-utbildningen, säger han.
– Dessutom har jag gått mängder av olika fortbildningskurser under årens gång.
Henric är också Tournament Director för de tre internationella tävlingar som Kramfors Tennis arrangerar varje år.
– Föreningen har arbetat aktivt för att vara en ledande tävlingsarrangör i Sverige och Norrland under många år. Därmed har vi skapat väldigt bra förutsättningar för egna juniorer att kunna tävla nationellt och internationellt i Kramfors, och även gett fina möjligheter för svenska juniorer att kunna tävla internationellt på hemmaplan i Sverige.

Kramfors har satts på tenniskartan och många spelare och besökare har fått lära känna Kramfors. Under dessa tre tävlingsveckor fylls Kramfors med närmare 400 spelare och coacher samt föräldrar från hela världen.
– Kramfors Tennis var först i Sverige med att kunna erbjuda grusspel året runt i samband med grustältet över utomhusbanorna. Precis innan pandemin slog till startade vi ett fint samarbete med Euro Elite och skapade vår nya tennisprofil SJTC – Scandinavian Junior Tennis College i Kramfors.
– Vi kan erbjuda spelare fin utbildning på Ådalsskolan samt högkvalitativ tennisträning och förberedelse för att kunna studera vidare på college i USA efter tre-fyra år i Kramfors. Vi fortsätter att rekrytera nya barn och ungdomar till vår tennisskola genom ett fint samarbete med skolorna runt om i kommunen och genom att delta i olika integrationsprojekt.

Covid-säkrade arrangemang

Kramfors Tennis verksamhet omfattar för närvarande cirka 80 barn och ungdomar i träning och tävling.
– Vi följer den nya satsningen Game Change 2030 som Sveriges klubbar tillsammans med Svenska Tennisförbundet jobbar efter inom många olika områden för att utveckla svensk tennis, säger Henric.
– Under pandemin fick vi förtroendet att bli först i Sverige med att göra covid-säkrade arrangemang när det blev godkänt att få arrangera igen.
Svenska Tennisförbundet använde sig av Kramfors Tennis modell till andra arrangörer
– Förra året fick vi egna spelare som tog sina första internationella tennispoäng samt därmed en världsranking som juniorer. Dessutom fick Kramfors Tennis under förra året tre olika Junior-SM-medaljer; i Flickor 15 lagbrons, damlaget lagbrons samt silver i dubbel för två av våra egna juniorer, vilket är extra roligt.

Tydliga framtidsmål

Målet inför kommande år är tydligt:
– Det som vi har uppnått genom åren har kommit genom hårt arbete och utmaningen blir att fortsätta få Svenska Tennisförbundets förtroende att kunna arrangera tävlingar i Kramfors. Detta genom att vidareutbilda egna domare, tävlingsledare, funktionärer samt ha bra kvalitet på anläggningarna där tävlingar bedrivs.
– Även att behålla och utveckla samarbetet med skolorna och kommunen för att behålla möjligheten att bedriva tennishögstadium samt Tennisprofilen (tennisgymnasiet) och locka spelare genom olika tenniscamps i Kramfors. Slutligen; att attrahera barn och ungdomar att spela tennis i och med den konkurrens från den digitala värld som vi lever i och som öka lavinartat på senare år.
Rekryteringen av ledare och styrelse sker mest via de egna tennisungdomarna och deras föräldrar, motionärer eller tidigare spelare som intresserar sig för olika uppdrag, tränare, tävlingsledare eller uppdrag i styrelse.
– Tennisprofilen SJTC, som vi startade precis innan pandemin bröt ut, vill vi fortsätta att bygga upp genom olika högkvalitativa läger i Kramfors där vi kan locka spelare till kommunen, säger Henric Danielsson.

FAKTA OM KRAMFORS TENNIS
Grundad: 1992. Tennishallen invigd 1993.
Ordförande: Caroline Danielsson.
Verksamhet: Tennisträning och tävlingar för alla åldrar.
Antal medlemmar: Cirka 120.
Sociala medier: Facebook Länk till annan webbplats. och Instagram (Kramfors Tennis).

Intervjun med Kramfors Tennis publicerades i maj 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se