Placeholder

Tommy Bergquist, Lövviks By och Idrottsförening

Lövviks By och Idrottsförening

Lövviks By och Idrottsförening har 180 medlemmar. Med tanke på att det bor cirka 80 invånare i själva Lövvik, förstår alla att engagemanget för föreningen är stort. Och det behövs, för verksamheten är bred och 2023 bygger föreningen Höga Kusten Friluftsteater. Ett mångmiljonprojekt.

1988 bildades den nuvarande föreningen.
– Då som en sammanslagning av två föreningar. Men ska man spåra rötterna till den, får man gå ända tillbaka till 1930–talet då IOGT–NTO uppförde föreningshuset i byn. Det var startskottet för allt, säger Tommy Bergquist.

Han är ordförande och har varit det i omgångar under årtionden.
– Jag valdes in i styrelsen 1976 och har haft olika roller i den sedan dess. Jag kan inte komma ihåg hur många år sammanlagt som jag varit ordförande, men det är ett antal, skrattar han.

Tommy är också en i den betydelsefulla ”pensionärsgruppen” som året runt utför ideellt arbete på dagtid.
– Vi träffas, jobbar, fikar och pratar skit. Det är både roligt för oss och betydelsefullt för föreningen.

Det finns att göra, om man säger så.

Lövvik må vara en liten ort men föreningen har många ansvarsområden och projekt. Den förvaltar föreningshuset, arrangerar nöjesevent varje sommar – det senaste, med Tomas Ledin, drog över 1 000 betalande åskådare –, sköter fotbollsplanen, hockeyrinken, toppstugan på Valkallen med skoterled och på uppdrag av Kramfors kommun sköter den också om fäbodvallen på Fjärdbotten.

Byggstart 2023
Ändå ligger det i särklass största framför Tommy & Co.

I fem–sex år har det planerats för att förverkliga Höga Kusten Friluftsteater i Lövvik och våren 2023 – ”så snart tjälen gått” – tas det första spadtaget.

– Vi har fått mångmiljonstöd från Leader Höga Kusten, Kramfors kommun och Region Västernorrland som gör det möjligt för oss att bygga både scen, läktare och mycket annat som ska utgöra en mötesplats och ännu en besöksanledning i Höga Kusten, säger Tommy.

– Detta är stort för oss här ute och för hela Norabygden, men det kommer att bli stort och viktigt även för kommunen och Höga Kusten. Det vi gör kan dessutom göra så att fler aktörer inom besöksnäringen kan utveckla sina verksamheter eller starta helt nya.

Ett exempel på det är Lövviks Havscamping som tidigare drevs av föreningen, men som nu förvärvats av entreprenören Fredric Wedin och artisten Tomas Ledin.
– Tillsammans ser vi till att fler ska komma hit och stanna längre i området, säger Tommy Bergquist.

Lövviks By och Idrottsförening kommer dock inte att genomföra några stora, egna evenemang på Höga Kusten Friluftsteater.
– Vi skriver ett tioårsavtal med nöjesarrangören 2Entertain som ska stå för eventen.

Stort engagemang
Tommy Bergquist förklarar att det här med teatern har varit en lång process, men att det varit nödvändigt.
– Vi har behövt tid för att få allt rätt och för att säkra finansieringen. Nu känner vi oss trygga med projektet.

”Gott om engagerade medlemmar”
För de flesta föreningar är det en utmaning att rekrytera folk till styrelsearbete och för att klara av att sköta löpande verksamhet.
– Det kanske blir en utmaning även för oss framöver, men för närvarande tycker jag att det går bra att fylla på med nytt folk underifrån när det behövs.
– Vi har gott om engagerade medlemmar och det är helt otroligt vilken uppslutning det blir när vi behöver hjälp, säger Tommy Bergquist.

FAKTA om Lövviks By och Idrottsförening
Föreningen grundad: i sin nuvarande form 1988.
Ordförande: Tommy Bergquist.
Verksamhet: Förvaltar Lövviks föreningshus, sköter toppstugan på Valkallen med skoterled, sköter Fjärdbottens fäbodvall åt Kramfors kommun, arrangerar evenemang, ansvarar för fotbollsplan och hockeyrink samt bygger 2023 Höga Kusten Friluftsteater.
Antal medlemmar: 180.
Sociala medier: Facebook, Lövviks föreningshus Länk till annan webbplats..

Intervjun med Lövviks By och Idrottsförening publicerades i december 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se