Carola Rydkvist och Karin Olsén Öberg från Mannaminnes vänner vid Barnens hus.

Mannaminnes vänner

Föreningen Mannaminnes vänner har ett tjugotal år på nacken. Som vänförening till Mannaminne, vill de att platsen ska både bevaras och utvecklas. Tillsammans med stiftelsen arbetar de för att levandegöra ett av Höga Kustens mest spännande, brokiga och kreativa besöksmål och mötesplatser.

Carola Rydkvist är ordförande för föreningen, som även konstnären Karin Olsén Öberg är medlem i. Båda är boende i Nordingrå, nära det stora, branta område där Mannaminne huserar. Mannaminne betyder mycket för besöksnäringen, men föreningen vill också att lokalborna ska ha utbyte av Mannaminne och delta i aktiviteter på området.
– Det ideella är ett sätt att leva på landsbygden, konstaterar Carola.

Var det självklart för er att engagera er?
– Jag är kulturmänniska och vill att det ska vara något här, säger Karin. Det är häftigt att kunna gå på puben mitt i vintern och träffa massa människor, trots att vi är ute på landet.
– Jag började jobba på Mannaminne en sommar och tyckte att det var jätteroligt att möta besökarna i Entréhuset. Sedan blev jag indragen i föreningen, berättar Carola.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Det går lättare när det går bra! Det kanske alltid är lite svårt att hitta någon som vill vara ordförande eller kassör, men det finns ett stort intresse för att hjälpa till. Det skapar glädje, att komma samman. Att bli fler är inte alltid det viktigaste, utan att de som är med är engagerade.
– Det är viktigt med föryngring, både i föreningen och i utbudet på platsen. Man måste våga förändra och utveckla! Vi är en stor förening och har musklerna för att stötta stiftelsen.

Vad har ni på gång just nu?
– Vi har lite olika grupper inom föreningen. En medlemsvårdsgrupp som ordnar aktiviteter under vintern, en gång i månaden. Det är föredrag med fika, sopplunch och musik. En arbetsgrupp jobbar med höstmarknaden, som verkligen har växt och kräver mycket jobb. Tillsammans med stiftelsen och den ekonomiska föreningen har vi också en planeringsgrupp där vi samarbetar.
– Det är en intensiv verksamhet! Vi vill få föreningen mer aktiv.

Och framtiden?
– Tillsammans med stiftelsen har vi en stipendiegrupp. Så nu har vi utlyst vistelsestipendier för två personer. Stipendiaterna får en summa pengar och två veckors vistelse i september, med tillgång till arbetslokaler och bibliotek. Både forskare, konstnärer och musiker kan söka. Förhoppningen är att stipendiaten ger något tillbaka, att det blir ett utbyte.
– Vi vill också starta en donationsfond.

Mannaminne öppnar för säsongen den 26 maj. Men för vänföreningen pågår arbetet året om!

FAKTA om Mannaminnes vänner
Grundad: Runt millennieskiftet.
Ordförande: Carola Rydkvist.
Verksamhet: Vänförening till Mannaminne, arbetar tillsammans med stiftelsen för att levandegöra, utveckla och bevara området.
Antal medlemmar: Drygt 600 stycken, från närområdet våsäl som från andra länder.
Hemsida: mannaminne.se Länk till annan webbplats. och Facebook.com/mannaminne Länk till annan webbplats.

Intervjun med Mannaminnes vänner publicerades i juni 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se