Konstbyns galleri, där NKV arrangerar utställningar

Nordingrå Konstnärsverkstad

I byn Vännersta finns kommunens enda kollektiva konstnärsverkstad. Här kan yrkesverksamma konstnärer hyra in sig i ateljéer, verkstäder och utställningslokaler. Viktoria Melinder är ordförande för en förening som ser ljust på framtiden!

Viktoria Melinder har återvänt till Nordingrå efter ett antal år i Skellefteå. Hennes konstnärliga uttrycksform är framförallt textil, inte minst vävning. Genom föreningen finns möjlighet att använda verkstäder för såväl boktryck som emalj, grafik, tuftning och screentryck.

Det händer mycket i byn Vännersta, och inte bara i föreningen. Där finns cowork, café och butik samt boende i gästgiveriet.
- Vi har bra samarbetspartners! Det är mycket inplanerat i sommar med utställningar och kurser. Men vi längtar också efter att arbeta mer med verkstäderna i höst, säger Viktoria.

Har det varit självklart för dig att engagera sig i föreningslivet?
– Ja, svarar Viktoria, utan att tveka. Jag har varit engagerad hela mitt vuxna liv. Bor man på landsbygden får man ordna själv, om man vill att saker ska hända.
Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Föreningen är ganska speciell, i och med att vi inte har en särskilt bred målgrupp. Våra medlemmar är yrkesverksamma konstnärer. Men framöver ska vi jobba mer med rekrytering. Vi har också samarbeten på gång med verkstäderna i Härnösand och Örnsköldsvik.

Hur har pandemin påverkat er?
– Arbetet i verkstäderna har klarat sig, däremot har kurser varit svåra att genomföra. Vi hade utställningar förra sommaren, men inga vernissage eller evenemang. Generellt har pandemin inneburit färre utställningsmöjligheter för konstnärer, så många har tvingats arbeta med annat. Vi är en liten förening, så det är svårt för oss att våga planera, vi vill inte ta onödiga risker.

Vilken sammansättning har ni i styrelsen?
– Vi har testat lite olika arbetssätt i föreningen. Just nu har vi en liten styrelse, med ordförande, sekreterare och kassör, plus två arbetsgrupper som kan fokusera på sina frågor. Just styrelsearbete kan vara tungrott, särskilt i en pandemi. Kassören har en annan bakgrund är den konstnärliga, och det är jättebra för oss att få in ett annat perspektiv.

FAKTA om Nordingrå Konstnärsverkstad
Ordförande: Viktoria Melinder
Verksamhet: Stommen är det konstnärliga kollektivet, med verkstäder, utställningar, konstprojekt, kurser och Artist in residence.
Antal medlemmar: ca 20 personer, alla bor inte i kommunen.
Sociala medier: Facebook, nordingrakv Länk till annan webbplats. och Instagram

Intervjun med Nordingrå Konstnärsverkstad gjordes i juni 2021.

Viktoria Melinder NKV

Viktoria Melinder, NKV

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se