Berit Rantzow och Sigbritt Mann, Nordingrå Konstrunda

Nordingrå Konstrunda

2008 såg Nordingrå Konstrunda dagens ljus, på initiativ av Kiörningsgårdens dåvarande ägare, konstälskaren Birgit Dahlgren. Då lyckades man samla mer eller mindre alla konstnärer i Nordingrå, såväl bofasta som sommarboende, i ett gemensamt arrangemang.

Nordingrå Konstrunda bygger på en lång konstnärstradition. Sedan många år tillbaka har konstnärer besökt eller bosatt sig i det kuperade landskapet. Under konstrundan öppnar ateljeér och gallerier i hela Nordingrå upp för allmänheten. Sedan starten 2008 är det pingsthelgen som gäller för evenemanget. I år betyder det att den går av stapeln 3-6 juni. Glädjen i föreningen är stor över att få öppna upp, efter två år av restriktioner.
– Det är en rivstart, en så rolig grej att börja sommaren med, menar Berit Rantzow och Sigbritt Mann från föreningsstyrelsen.

Har föreningen påverkats av pandemin?
– VI har haft zoommöten. Man älskar det inte, men det är bra. Fast idéerna kommer när man träffas på riktigt, konstaterar Berit och Sigbritt.
– Vi testade att ha en digital konstrunda 2020, men det var inte värt att fortsätta med det. Det gav inte så mycket, vi fick lite respons och inte mycket försäljning, även om det var många besökare på nätet. Man säljer bättre när man möts och kan prata, fortsätter Sigbritt.

Har det varit självklart för er att engagera er i föreningen?
– Någon måste ju göra det. Och så är det kul! Sedan fungerar det bra för mig att göra saker tidigt på året, säger Sigbritt. Från början var jag sommarboende, och "bara" utställare.
– Jag har alltid målat, skapat som ett komplement till jobbet, berättar Berit. Jag tycker om att vara en del av något, att ha många kontakter!
– Det är roligt med styrelsearbetet när det finns ett konkret mål. Vi har bra rutiner och många som kan mycket. De äldsta är mest aktiva i föreningen.

Går det bra att rekrytera till styrelsen?
– Nu har vi tre nya i styrelsen, tre yngre. Det har varit en hög medelålder, så det är bra med föryngring, förklarar Berit.
– Bra också med nya kompetenser, som vi behöver! Det händer nya saker när det kommer in nytt folk, tillägger Sigbritt.
– Fler behöver känna nyttan med föreningslivet! Vi behöver synas mer.

Förberedelsearbetet pågår för fullt för årets konstrunda. Både Berit och Sigbritt tycker att Nordingrå absolut kan mäta sig med de stora konstrundorna. Besökarna kommer från länet, men också grannlänen. Ibland kommer busslaster, och vissa sommargäster planerar sin ledighet utifrån konstrundans datum.
– Det är en folkfest, avslutar Berit och Sigbritt.

FAKTA om Nordingrå Konstrunda
Grundad: 2008.
Ordförande: Anna-Karin Schäring
Verksamhet: Arrangera den årliga konstrundan under pingsthelgen, men även andra evenemang
Antal medlemmar: ca 35 (antalet utställare är dock fler)
Sociala medier: Hemsida nordingrakonstrunda.se Länk till annan webbplats. Facebook nordingrakonstrunda  Länk till annan webbplats.och Instagram.

Intervjun med Nordingrå Konstrunda publicerades i maj 2022.

Bild av sågverket på Holmen från 1930-talet. Färglagt med inplacerat sjömärke, Konstrundans symbol. Foto: Emil Nordenmark. Layout: Leif Söderström.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se