Norrfällsvikens golfbana.

Norrfällsvikens Golfklubb

Norrfällsvikens Golfklubb har funnits sedan 1997 och under pandemin har antalet medlemmar/nybörjare ökat.
– Under sommaren är det stor verksamhet på banan, säger klubbchefen Oskar Larsson.

Oskar är från Kramfors och har spenderat alla somrar i Norrfällsviken sedan tolvårsåldern. Golfen är och har varit det stora fritidsintresset hela tiden.
– Sedan 2015 har jag haft lite olika roller inom föreningen men är numera anställd som klubbchef sedan ett par år tillbaka, säger han.

Golfbanan i Norrfällsviken stod spelklar i början av 90-talet men föreningen i dess nuvarande form bildades först 1997.
– Sedan dess har ett oerhört arbete lagts ner, till stor del ideellt, på att dels utveckla själva golfbanan men också anläggningen som helhet.
– Vi är fortfarande en ganska liten golfklubb med svenska mått mätt. Men med ett mysigt klubbhus med shop och café, övningsområde och en golfbana som blir bättre och bättre för varje år har vi kommit en bra bit på väg, säger Oskar.

Hur ser verksamheten ut idag?
– Golfbanan öppnar oftast under första halvan av maj månad varje år och har sedan öppet för spel fram till oktober/november, lite beroende på hur snällt vädret är under hösten. Arbetet med att förbereda banan för spel görs redan under vintern och vår banchef och hans team arbetar oerhört hårt med att få banan i ett så bra skick som möjligt under hela sommaren, tillsammans med fantastiska ideella krafter.
– Den dagliga driften under säsong består till stor del av att sköta om våra stora gräsytor (närmre 10 hektar) och att dessa alltid är välklippta. Klubbhuset med kansli, golfshop och café är öppet varje dag mellan maj-september och under sommaren bedrivs allt från nybörjarkurser och övrig golfträning till tävlingsverksamhet och läger för klubbens juniorer.

Vilken betydelse tror du att föreningen har för både Norrfällsviken och era medlemmar?
– Min uppfattning är att föreningen är en mycket viktig plats för såväl unga som gamla medlemmar. Dels bidrar vi med en bana i en fantastiskt vacker miljö och möjlighet att utöva sin golf mitt i världsarvet. Men kanske framför allt har klubben en mycket familjär känsla och vi lägger stort fokus på att alla som både går med i klubben eller som gästspelar hos oss ska känna sig välkomna och väl omhändertagna. Att kunna komma och spela golf "som du är" ser vi som väldigt viktigt här i Norrfällsviken.
– Det finns en fin gemenskap bland medlemmarna här och kring tävlingar och andra events (innan pandemin) är det alltid god stämning och välbesökt i klubbhuset och på vår uteplats.

Berätta om er medlemsutveckling!
– Antalet medlemmar hade länge hållit sig kring cirka 500 personer, men med en svagt dalande trend fram till 2019. Sedan ifjol har detta dock vänt. Golf är en av få sporter som gått att utöva som vanligt under pandemin och golfklubbar i hela landet har faktiskt fått sig ett rejält uppsving. Även vår förening kunde se en positiv utveckling på både antalet nybörjare under fjolåret, vilket ju är väldigt positivt, trots att pandemin naturligtvis inneburit andra utmaningar för oss.

Vilka tävlingar och aktiviteter har ni från midsommar och resten av säsongen?
– Vi arrangerar golftävlingar varje vecka ända fram till oktober månad, då säsongen börjar att varvas ned. Bland de mest populära är vår Midsommargolf och 4-mannalagtävlingen Nordingråslaget, där mer än 200 spelare har kunnat medverka tidigare år. Utöver tävlandet arrangerar vår golftränare Sam nybörjarutbildningar från maj till september och håller i våra träningspass för både juniorer och seniorer varje vecka under högsommaren.

Har ni några satta framtidsmål?
– Vi vill hela tiden utvecklas och styrelsens största fokus är just nu på att fortsätta förbättra golfbanans skick för att på så vis kunna höja spelupplevelsen för såväl medlemmar som gäster. Golfbanan är navet i hela verksamheten och således är dess status oerhört viktig för klubbens fortsatta utveckling.

FAKTA om Norrfällsvikens GK
Grundad: 1997.
Ordförande: Björn Eriksson.
Verksamhet: Drift av golfbana, golfträning, tävlingar.
Antal medlemmar/aktiva: cirka 500 (årsskiftet 2020/2021).
Sociala medier:
facebook.com/norrfallsvikensgolfklubb Länk till annan webbplats.
instagram.com/norrfallsvikensgk Länk till annan webbplats.

Intervjun med Norrfällsvikens Golfklubb publicerades i juli 2021.

Oskar Larsson, Norrfällsvikens GK

Oskar Larsson, Norrfällsvikens GK

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se