OK Branten

1983 bildades OK Branten, när flera orienteringsklubbar slogs samman. Den bedriver verksamhet året runt för alla åldrar.

Kristine Åkerlund är kassör i OK Branten.
– Jag upptäckte sporten för elva år sedan och ser mig själv fortfarande som en nybörjare, säger hon och fortsätter:
– OK Branten ordnar orienteringsträningar runt om i kommunen regelbundet och nästan varje vecka under utomhussäsongen som pågår april till oktober. Alla våra träningar är gratis för barn och alla medlemmar i Kramfors kommuns orienteringsklubbar. Vi tar inte ut någon avgift från övriga heller. Vill man stödja klubben kan man bli stödmedlem i klubben.

Vintertid har OK Branten teknikträningar i Mjällomshallen och i Herrskog.
– Satsningen på aktiviteter vintertid stördes mycket av pandemirestriktionerna men vi har stora förhoppningar på kommande vintersäsong, säger Kristine Åkerlund.
När och var träningarna äger rum kan man läsa om i klubbens träningskalender på hemsidan www.okbranten.se eller på Facebook. Sök på OK Branten.

En bana för alla

När man kommer till en träning finns det flera banor av olika längd och svårighetsgrad att välja mellan. Och för att förtydliga: en bana anges på en karta med orienteringstecken där kontrollpunkter är inringade, vilka skall hittas i en viss ordning.
– Det finns alltid en passande bana för alla, från de allra yngsta orienterarna till dem som vill verkligen utmana sig själva och terrängen.
Efter träningen kan man jämföra sin tid med kompisens resultat. Resultaten publiceras på hemsidan.
– Alla deltagare på våra träningar deltar i Poängjakten; man samlar poäng för varje deltagartillfälle och vid årsavslutningen de flitigaste orienterarna priser.
För att orientera behövs endast kläder efter väder.
– Vi är ute i ur och skur och det kan bli både blött och lerigt men det är del av tjusningen. Vi lånar ut nödvändig utrustning, som SI-pinne och kompass, säger Kristine Åkerlund.

En aktivitet för hela familjen

– De som blir engagerade i sporten fortsätter ofta att vara det hela livet och i flera generationer. Det är aldrig för sent att upptäcka orienteringssport och man kan börja orientera tidigt, bara man klarar att gå på en skogsstig som är cirka en kilometer lång.
– Vi har erfarna orienterare på våra träningar som välkomnar nybörjare, guidar dem, förklarar karttecken och lär hur man använder kompass.

Kräver föräldraengagemang

Vad anser du om OK Brantens betydelse för era medlemmar och för kommunen i stort?
– Orientering främjar en aktiv livsstil och därmed har vi en positiv inverkan på folkhälsan i vår kommun. Genom orientering lär vi oss att hitta i terrängen och våga upptäcka och se Höga Kustens fantastiska natur, även platser dit få kommer.
Vilka stora utmaningar har ni i framtiden?
– Vår klubbs utmaningar skiljer sig inte så mycket från andra idrottsföreningars utmaningar. Det handlar mycket om rekrytering av nya medlemmar och att få ungdomar att vilja fortsätta med sin sport. Orientering kräver en stor del av föräldraengagemang då våra träningar är på olika platser i kommunen och det blir ibland långa bilresor.
Har ni några satt några framtidsmål?
– De svenska orienterarnas internationella framgångar hoppas vi skapar en nyfikenhet för sporten bland kommunens invånare. Vi välkomnar alla nyfikna oavsett ålder och förkunskaper att vara med på våra träningar och orientera med OK Branten!

FAKTA OM OK BRANTEN
Grundad: 1983.
Ordförande: Torbjörn Sundell.
Verksamhet: Orientering.
Antal medlemmar/aktiva: 145.
Sociala medier: www.okbranten.se Länk till annan webbplats. och Facebook Länk till annan webbplats..

Intervjun med OK Branten publicerades i juni 2022.

Alma Söderback, OK Branten, vid kontrollpunkt stenen.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se