Placeholder

Västansjö Folkets hus

Ovanmons samhällsförening

Samhällsföreningen i Ovanmon arbetar brett för bygdens bästa. Tillsammans sköter de Folkets hus i Västansjö, en campingplats med minigolf, discgolf och bagarstuga samt en badplats. Som om inte det räckte har de en lång historia av amatörteater. Drygt tjugo revyer och en pjäs har satts upp av den kreativa föreningen.

– Folkets hus är hjärtat, säger föreningens ordförande Michael Öhman.
– Huset köptes av föreningen 1984, och här har många kulturarrangemang ägt rum genom åren, berättar Berith Östlund, föreningens sekreterare sedan 1978(!). Inte mindre än 18 revyer har spelats upp för entusiastiska besökare.

Hur kommer det sig att det spelats så mycket teater just här?
– Rent praktiskt behövde föreningen dra in kapital, konstaterar Berith. Och Paul Gradin, kapellmästare, var aktiv i föreningen. Han och några andra skrev massor av revynummer. Det var otroligt kul att se personer från byn blomma ut på scenen!
– Kanske är det ett sammanträffande att det bodde många intresserade här, spekulerar Michael. Men revyerna lockade också till sig människor utifrån, som var med och spelade.

Går det bra att engagera folk?
– Vi är 10 styrelsemedlemmar, men det är rätt svårt att engagera folk. Fast det är en driftig by! Och alla nyinflyttade får en julblomma, det är trevligt. Glöden för bygden lever kvar.

Vad har ni på gång framöver?
– Just nu är fokus på campingen och att utveckla området, det vi har. Den så kallade glampingvågen vill vi rida på!
– Kanske blir det familjedag på campingen, fisketävling och skidspår. Det vore kul att röja upp för cykelleder också, många är intresserade av det.

Idérikedomen sinar inte, verkar Berith och Michael överens om. Föreningen har mängder av evenemang planerade för 2023, bland annat sitt välbesökta midsommarfirande. Inte heller har lusten till skådespelandet sinat.
– Revyn ligger nere sedan pandemin bröt ut, men intresset lever kvar. Scenskola för barn är en tanke!

FAKTA om Ovanmons samhällsförening
Grundad: 14 februari 1975
Ordförande: Michael Öhman
Verksamhet: Äger Västansjö Folkets hus med evenemang såsom julmarknad och barndisco, arrenderar ett fritidsområde med camping, badplats, bagarstuga, loge, minigolfbana och discgolf.
Hemsida: http://www.ovanmons.se/ Länk till annan webbplats. samt Ovanmons Länk till annan webbplats. på Facebook.

Intervjun med Ovanmons samhällsförening publicerades i december 2022.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se