Patrik Klingberg och Daniel Jonsson, Svanö Kulturförening

Svanö Kulturförening

I år är det 35 år sedan Svanö Kulturförening bildades. Föreningen vill, då som nu, främja och berika kulturen på Svanö. Till publikens och föreningens stora glädje har mycket hänt på ön! Närmast väntar en solokonsert med norrbottniske bluesartisten Johan Airijoki.

De senaste åren har föreningen stått bakom en bred palett av kulturarrangemang. Konstrunda, barnbio, teater, föreläsningar, och inte minst spelningar. Artisterna som spelar på Svanö har ofta en hängiven fanskara, men är kanske inte stora i de breda lagren.

Daniel Jonsson är ordförande i föreningen. Patrik Klingberg sitter också i styrelsen, och är engagerad i artistbokningarna. De kan konstatera att de hittat sin nisch. Spelningarna lockar besökare från hela länet, och längre än så.
– Ungefär hälften av publiken kommer från kommunen, hälften från Sollefteå, Härnösand, Örnsköldsvik och Umeå, berättar de. Delar av publiken är ny för oss, men vi har också det gamla gardet.

Har det varit självklart för er att engagera er i föreningslivet?
– Ja, det har det, säger Daniel. Man gör saker för att man vill att det ska hända. Om inte vi gör det, så vem? Föreningen har ett fint rykte och vi vill förvalta det arvet.
– Det finns ett behov att fylla, fyller Patrik i. För oss är det en trygghet att det finns en trogen publik. Men det ställer också krav, att vi får så fin feedback. Vi vill fortsätta leverera bra arrangemang.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Vi är en liten, arbetande styrelse. Tack vare att det är kreativa medlemmar blir det en bredd i arrangemangen. Att hitta folk som vill hjälpa till är inga problem. Men det vore roligt att få in fler som inte bor på Svanö, och gärna yngre. En ungdomssektion vore en dröm!

Hur har pandemin påverkat er?
– Vi har fått ställa in ett par spelningar. Och sedan har vi heller inte vågat göra några nya bokningar i den utsträckning vi vill. Den här tiden har varit väldigt osäker. Men ekonomiskt har vi inte drabbats. Däremot är vi extremt beroende av att Folkets husföreningen finns kvar. De har drabbats hårdare av pandemin, när lokalerna inte hyrs ut.

Vad händer framöver?
– Vi har många önskeartister! Det finns massor av bra artister som skulle passa här. Vi är i startgroparna och är sugna på att bjuda in till fler evenemang. Vi känner att vi har hittat rätt nivå, och det känns bra, avslutar Patrik och Daniel.

FAKTA om Svanö Kulturförening
Grundad: 1986
Ordförande: Daniel Jonsson
Verksamhet: Kulturarrangemang av olika slag: filmvisningar, konstutställningar, föredrag, teaterföreställningar och konserter.
Antal medlemmar:
Hemsida: svanokultur Länk till annan webbplats. på Facebook.

Intervjun med Svanö Kulturförening publicerades i september 2021.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se