Svanö SK

Nästa år fyller idrottsföreningen Svanö SK hela 100 år. Det är över 50 år sedan som A–laget spelade den sista seriematchen på Svanö IP. Men trots att idrotten vilar finns det alltjämt verksamhet. Som betyder mycket, både för öborna och folk på fastlandet.

Malte Norberg är ordförande för Svanö SK, som nästa år firar sitt 100–årsjubileum.
– Jag är född på ön, säger han, och har gått sex år på Svanö skola. Jag har bott här i över 60 av mina nu 74 år.
Han spelade också fotboll för Svanö SK på 60-talet.
– Jag tränade ibland också med ishockeylaget men platsade aldrig. Jag var för dålig helt enkelt.

Svanö SK har med åren förändrat sin verksamhet.
– Vi har gått från att syssla med idrotter av olika slag till vara en förening som utvecklar, vårdar och sköter våra anläggningar. Som gör att Svanöbor och andra trivs på ön och att vi boende har möjlighet till många aktiviteter, säger Malte.
Föreningen äger och sköter elljusspåret, belysningen runt Kolbacksberget, tennisbanan, hamnen, lekplatsen, beachvolley-och boulebanan, bastun och badbaljan.
– Kommunen är markägare och vi arrenderar marken. Vi förvaltar och sköter Spruthuset och bagarstugan som ägs av Kramfors kommun. De allra flesta år ordnar vi även Skidans Dag med Barnens Vasalopp och andra aktiviteter. Sedan några år tillbaka anordnas dessutom Svanömästerskapet i boule för tvåmannalag.
– De flesta boende på ön har stor nytta av vårt arbete, då vi under hela året klipper och röjer elljusspåret , hela hamnområdet och andra stigar och promenadvägar .

Väldigt många människor använder ön som rekreationsområde och för motion.
– Skulle vi inte lägga ner alla dessa timmar på skötsel och underhåll skulle ön vara omöjlig att använda på detta sätt. Svanö är en tillgång för hela kommunen. Verksamheterna på Sandö använder våra anläggningar frekvent liksom många turister som ofta under sommaren övernattar med husbilar på vår parkering nere vid Svanösundet.
Malte fortsätter:
– En sommars uppehåll i vårt arbete skulle göra att 80 procent av området som vi sköter på ideell basis inte skulle gå att använda på samma sätt som nu. På fem års sikt skulle allt vara förstört och i stort sett oanvändbart

Vilka stora utmaningar har ni inför framtiden?
– Vi är en åldrande skara i styrelsen samtidigt som kommunen verkar ointresserade i avloppsfrågan och av möjlighet till nybyggnationer så att vi kan bli fler boende här på ön, som kan ta över styrelsearbetet och allt annat arbete. Ett måste tror jag om våra anläggningar skall kunna underhållas och skötas.

Har ni några satta framtidsmål?
– Nej, vi har mer eller mindre bestämt i styrelsen att inga nya projekt som ger ett senare merarbete får startas. Vi hinner helt enkelt inte med mer. Allt som nu ”hittas på” skall åtföljas av ett långsiktigt tänk på att minska det löpande arbetet.

Hur ska ni fira ert 100-årsjubuileum 2022?
– Vi har tillsatt en festkommitté, men Skidans dag och Bouleturneringen får nog lite extra krydda. Dessutom pågår arbete med en jubileumsskrift. Någon form av jubileumsfest kommer också att anordnas, säger Malte Norberg.

FAKTA om Svanö SK
Grundad: 3 maj 1922.
Ordförande: Malte Norberg.
Antal medlemmar: cirka 50.
Sociala medier: ”Dåligt skött hemsida och lite Svanö SK på Facebook.”

Intervjun med Svanö SK publicerades i december 2021.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Patrik Asplund
Chef Kultur- och fritidsenheten
Tel: 0612-80170
patrik.asplund@kramfors.se