Hembygdsgården i Forsed, Ytterlännäs hembygdsförening. Fotograf: Malin de Wall

Ytterlännäs hembygdsförening

Inte många vet att hembygdsföreningen i Forsed var en av de första hembygdsföreningarna i Sverige, när Sten Berglund grundade den 1917. Sju år senare grundade han ännu en förening, Ytterlännäs hembygdsförening, vid sidan av sitt politiska engagemang och sitt intresse för flora och fauna.

Berglund var inte bara en hembygdsvän, utan även folkskollärare, Ytterlännäs kommuns och Västernorrlands landstings ordförande, samt en hängiven botaniker. Han var ordförande i både Forseds och Ytterlännäs hembygdsförening i nära 50 år. På 1970-talet gick föreningarna samman under namnet Ytterlännäs hembygdsförening.

Anna-Britta de Wall är Sten Berglunds barnbarn, och förvaltar sin farfars arv med stor omtanke.
– Jag känner ett ansvar och en respekt för det som gjorts från 1910-talet och framåt, säger Anna-Britta, som är kassör i hembygdsföreningen.
– När farfar gick bort fick man en ny ordförande, Allan Wedin. När Allan gick bort tog hans son, Per-Urban Gradin över som ordförande. Och jag är kassör. Vi har tagit över rollerna, skrattar hon.

Har det varit självklart för dig att engagera sig i föreningslivet?
– Det har varit ganska självklart. Farfar byggde upp museet från grunden. Samlingarna vi har här är unika. De har dokumenterats och granskats av Umeå universitet. Museet är mer än en samling gamla saker, det är vetenskapligt utfört.

Går det bra att rekrytera aktiva till föreningen?
– Det är ganska svårt. Vi är tio stycken i styrelsen, plus några till, som är aktiva och jobbar. Vi vill gärna bli fler. Det är svårt att engagera folk, men vi försöker! Vi vill nå ut till barn och deras föräldrar, och har börjat jobba mer med det. En idé är att jobba mer digitalt, på ett trevligt och roligt sätt. Där har vi ett projekt på gång!

Hur har pandemin påverkat er?
– I och med att vi inte kunnat göra någonting har det varit ganska lättsamt. Vi har inte kunnat ha särskilt många möten eller aktiviteter. Men ekonomin har påverkats! Vi fick stöd från kommunen, vilket var väldigt bra. I och med att det blir sommar hoppas vi på mer aktiviteter. Vi har inte vågat planera, utan avvaktar restriktionerna.

Vilken sammansättning har ni i styrelsen?
– Styrelsen består av boende i hela Ytterlännäs: från Nyland, Prästmon, Bollstabruk, Forsed och Västansjö. Vi är äldre, men väldigt ungdomliga! Vi förvaltar det våra föregångare skapat, ser ett enormt värde i det.

FAKTA om Ytterlännäs hembygdsförening
Grundad: 1917.
Ordförande: Per-Urban Gradin.
Verksamhet: Förvaltar hembygdsgården som består av Gammelgården, en museibygggnad, en kaffestuga för mindre sammankomster och några härbren. Äger och förvaltar Lotsstugan i Nyland. En arkivgrupp håller till i Stenskolan i Bollstabruk, gör bl.a. fotoutställningar. Föreningen anordnar bl.a. berättarkvällar och Forsedsdagarrna.
Antal medlemmar: 132.
Sociala medier: Facebook Ytterlännäs Hembygdsförening Länk till annan webbplats.

Intervjun med Ytterlännäs Hembygdsförening gjordes i maj 2021.

Anna-Britta de Vall. Fotograf: Malin de Wall.

Anna-Britta de Wall. Fotograf: Malin de Wall.

Uppdaterad: Sidansvarig: Karin Högström

Kontakt

Kom in kundtjänst
Tel: 0612-800 00

Besöksadress
Torggatan 2, Kramfors

Postadress
Kramfors kommun
872 80 Kramfors

kommun@kramfors.se

Kontaktperson
Karin Högström, kulturutvecklare
Tel: 0612-80081
karin.hogstrom@kramfors.se