25 januari 2017

Kulturskolan är nu avgiftsfri

Från och med årsskiftet är kulturskolan i Kramfors kommun avgiftsfri. Det innebär att alla elever har möjlighet att spela, sjunga, dansa och spela teater utan att det kostar något. Kultur i skolan ska inte vara en fråga om familjens ekonomi.

Det handlar om inkludering. Att alla ska höra till. Ha samma villkor. Som det stora smörgåsbord av lärande som skolan är, är det också naturligt att man får prova på olika saker.

Att skapa en avgiftsfri kulturskola är en politisk viljeinriktning och ett beslut taget av våra kommunala politiker.

Allt är inte gratis
Det är dock själva lektionerna och undervisningen som är kostnadsfria, att införskaffa instrument är fortfarande ett eget ansvar. Undantag kan göras för vissa stråk- och blåsinstrument, som går att hyra via kulturskolan.

Nya arbetssätt för pedagogerna
Eftersom chansen att förkovra sig inom av kulturskolans utbud blir trycket på våra lärare också större. Det gäller att hitta nya arbetssätt och ibland kommer den vanliga 20-minuterslektionen att bytas ut mot gruppspel eller orkester. På så vis får eleven spela en längre sammanhängande tid med andra elever, vilket också är viktigt.

Spela tillsammans är kul!
Vi satsar mycket på ensemblespel och har som mål att under de närmsta åren starta ensembler på alla grundskolor i kommunen. Det finns redan idag fungerande ensembler på fyra skolor.

I början av februari kör vi igång en permanent orkester som riktar sig till elever på högstadet och gymnasiet. Orkestern kommer att repetera på torsdagar på kulturskolan mellan 17.00 och 18.00.

Brett utbud
Musik är fortfarande kulturskolans största område, men vi har också dans, teater och under våren ett projekt med film i samarbete med Film i Västernorrland. Inom kort startar vi också en låtskrivarkurs.

Mycket är på gång med andra ord :)

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

 

Sune Johansson
Rektor Kulturskolan
0612-804 25
sune.johansson@kramfors.se