26 augusti 2017

Kramfors anlades vid Sqvällsån

Visste du att Kramforsån en gång i tiden hette Sqvällsån? Och att Christopher Kramm inte var ensam om att anlägga ett sågverk här. Vår kultursekreterare Lena Hermansson tipsar om att du nu kan ta del av vår intressanta historia i en ny skrift.

Lena Hermansson träffade släktforskaren och amatörhistorikerna Elinor Eriksson i samband med en visning av Svanö Industriarv. Historiska kartor över ön visade att bönder från Öd, Knäfta, Bergom och Fiskja hade rätt till sjöfoder och bete på Svanö.

- Jag blev intresserad och ställde frågor. Det blev starten för ett större arbete med att försöka kartlägga en del av Kramfors historia.

Elinor Erikssons sammanställning ”Kramfors anlades vid Sqvällsån” omfattar text, foton och kartor. Den är informativ och skriven på ett lättläst sätt. Du som är intresserad av Kramfors historia rekommenderas att läsa den. Där får du bland annat veta att Sqväll finns kvar i vårt dialektala ord skväla, alltså skrika. Kanske var vattenfallets brus var lite mer öronbedövande då än nu?

- Från kommunens sida är vi glada över eldsjälars arbete och gör vad vi kan för att stötta det. Elinor Erikssons efterforskningar är viktiga inslag i kunskapen kring hur livet tedde sig i forna tiders Kramfors, säger Lena Hermansson.

Till skriften Kramfors anlades vid Sqvällsån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Besök gärna våra sidor om kultur och upplevelser

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Lena Hermansson
Kultursekreterare
0612-802 72
lena.hermansson@kramfors.se