14 november 2017

Kramfors bibliotek lyfter fram HBTQ

Mitt i mörkaste november sprakar biblioteken i Västernorrland i regnbågens färger. Möt människor, lyssna, låna, läs, betrakta och begrunda utifrån HBTQ-perspektiv. Musik, mingel och snacks blir det också.

– På biblioteket jobbar vi alltid för en fördomsfri miljö där alla får plats och är välkomna, säger Maria Johansson, bibliotekarie på Kramfors bibliotek.

Regnbågsveckan
Den 20 november börjar Regnbågsveckan i hela länet. Syftet är att lyfta fram HBTQ-perspektivet och på så sätt motverka diskriminering, homo-, bi- och transfobi. Genom att lyfta fram det queera och vidga perspektivet så utvecklas också bibliotekens verksamhet mot ett mer inkluderande samhälle.

– Biblioteken är till för alla och ska möjliggöra för människor att vara människor på olika sätt. Det ingår i bibliotekets demokratiska uppdrag, fortsätter Maria.

Invigning, aktiviteter och samtal
Måndagen den 20 november kl 17.00 invigs Regnbågsveckan med program som bjuder bland annat på historieskrivning ur ett queert perspektiv, filmvisning, sagostund samt föreläsningar och samtal.

Möt bland andra författaren Tove Alsterdal, Christoffer Smitz och Linus Berg som vill ändra idrottsvärlden samt Sara Lindqvist och Elfrida Bergman som synliggör lesbisk och queer historia.

Rainbow night
På torsdag kväll blir det Rainbow Night med musik och snacks tillsammans med Tatelicious Karimgambe som var den första person som offentligt talade i media om att vara transgender i Zimbabwe.

Instagram, biblioteken och bokbussen
Hela veckan visas utställningen Lesbisk landsbygd på Instagram Länk till annan webbplats. och alla kommunens bibliotek och bokbussen är fyllda med HBTQ-boktips.

Programmet
Programmet finner du på Biblioteken i Kramfors webbplats, Regnbågsveckan.

– Följ Kramfors bibliotek på Facebook och Instagram så missar du inget, tipsar Maria Johansson.

Regnbågsveckan i Kramfors genomförs i samarbete med bland annat Västernorrlands idrottsförbund, Aktiva Seniorer och Studieförbundet Bilda.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Maria Johansson, bibliotekarie
0612-803 17
maria.johansson@kramfors.se

Kramfors bibliotek
Biblioteksgatan 8
872 30 Kramfors
0612-802 54
0612-802 55
biblioteket@kramfors.se