31 januari 2018

Träning håller dig ung

Den ene är 86 år, den andre 72. Långt över pensionsåldern alltså. Ändå har varken Torsten Eriksson eller Siwerth Strandberg lust att nöja sig med tv-tittande och mata duvorna. Minst tre gånger i veckan träffas de på Träningsvärkstan i Kramfors.

– Vi är ett gäng seniorer, både herrar och damer, som tränar här. Ofta på morgonen, då har man dagen fri sedan.

Varierar sin träning

Torsten Eriksson har ett förflutet som hängiven skidåkare. Tyvärr skadade han ena foten i en olycka med gräsklipparen och har därför svårt med balansen ute i terrängen.

– Då är det perfekt att cykla på träningscykeln och köra styrketräning. Vill jag variera kör jag lite roddmaskin. 

Ingen kan tro att Torsten är 86 år.

Blev smärtfri
Samma idrottsliga erfarenhet har inte Siwerth Strandberg. Han började träna på allvar när han fick artros i ett knä. Ganska snart märkte han skillnad och har idag kastat värktabletterna.

– På grund av träningen kan jag sova på nätterna igen.

Glädje under passen
Torsten och Siwert är mycket nöjda med den hjälp de får av Träningsvärkstans personal. Glatt bemötande och hjälp finns alltid att få om man blir osäker på en övning.

– Det är prat och skratt under träningspassen. Och minsann har vi inte löst några av världsproblemen också!

Förslag om gratis träning för seniorer
Att träna trots att man kommit upp i senioråldern är inget ovanligt. Bara på Träningsvärkstan, som ägs och drivs av kommunen, såldes 138 pensionärskort under fjolåret. Det finns många som tycker att träning för äldre borde vara ännu mer subventionerat, ja till och med gratis. Siwerth Strandberg är en av dem.
 
– Jag har faktiskt lagt ett medborgarförslag en gång om det. Jag tror att det omvandlats till en motion av politikerna, så vi får se vad svaret blir. Styrka och smidighet i kroppen är viktigt när man blir äldre och träning är ju en social grej också som många behöver.

Läs mer om Träningsvärkstan

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Patrik Asplund
Chef fritidsenheten
0612-801 70
patrik.asplund@kramfors.se