Bild från Ärsta i Noraström där låntagare väntar på att få komma in.

25 april 2018

Ny bokbuss på rull

Ett riktigt trevligt inslag på våra vägar är bokbussen. Idogt åker den runt i kommunen och ger läslystna som har svårt att ta sig till ett bibliotek chansen att låna böcker på hemmaplan. Och om ett år kommer en ny bokbuss!

– Beställningen gjordes i början av året och bussen håller på att produceras. Någon gång under våren 2019 är det tänkt att den ska börja rulla på våra vägar. Det kan dock bli förseningar så jag lägger in en brasklapp och säger senast hösten 2019, säger bibliotekschef Ingrid Ohlsson.

Bokbussen skapar tillgänglighet
Att kunna delge den glada nyheten innebär en känsla av ”äntligen” för Ingrid Ohlsson. Den nuvarande trotjänaren har rullat runt i Kramfors kommun sedan 2002 och därmed gjort rätt för sig många gånger om.

– Vår filosofi är att bokbussen ska vara tillgänglig för alla, därför ska den nya bussen anpassas efter dagens behov, säger Ingrid Ohlsson.

Större och fler funktioner
Förutom att den beställda bussen är större, drygt åtta meter lång, och därmed får plats med fler böcker, kommer den att vara försedd med datorplatser, projektor och tv-skärm.

– Vi vill ha en flexibel lösning med möjlighet till utställningar, digital delaktighet, föreläsningar och annat. Bussen har fler passagerarplatser, så vi kan välkomna medresenärer som vill följa med och informera om olika saker.

Jakob Baumann tittar på skissen tillsammans med bokbussansvarige Joakim Björnberg.

Glatt besked för boklånare
Ute i bygderna har beskedet redan börjat sippra ut. Jakob Baumann i Noraström är en flitig bokläsare.
– Jag lånar i princip varje gång, även ljudböcker. Bokbussen har en väldigt viktig servicefunktion och jag är väldigt glad att Kramfors kommun satsar på detta.

Även Ingela Persson uppskattar möjligheten att stilla läslusten på hemmaplan. Faktum är att hon har en hållplats alldeles utanför huset i Ärsta, Noraström.

– Det är lyx för mig att kunna traska ut när bussen kommer. Jag hittar alltid intressanta böcker, sedan träffar man ju trevliga människor också.

Ingela Persson lånar böcker av Joakim Björnberg. Jakob Baumann och Carola Norgren inventerar läsutbudet.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ingrid Ohlsson
Bibliotekschef
0612-802 65
ingrid.ohlsson@kramfors.se