18 maj 2018

Unikt yrkeskunnande skapar hållbart samhälle

Unikt och hållbart inom möbel- och byggnadshantverk presenterades vid invigningen av Träakademiens årliga examensutställning. Fjorton elever ställer ut andlöst vackra kvalitetsarbeten i Kramfors konsthall.

– Eleverna gör underbara smycken, säger Ninni Mellander, kulturenhetschef vid Kramfors kommun.

Varje arbete andas skönhet, funktion, design och en egen själ. De minutiöst formade föremålen visar imponerande förmåga, kapacitet och kunnande. Fjorton elever tar nu högskole- och kandidatexamen i och med att de avslutat sina självständiga arbeten.

– Utan kunniga och skickliga hantverkare som kan skapa den kvalitet vi ser här idag, så kan vi glömma allt vad hållbarhet är, säger Linnea Kempe, programansvarig vid Träakademien. 

Att arbeta med materialen

Lars Sjöberg, konsthistoriker och Träakademiens initiativtagare är en engagerad förespråkare för äldre tiders yrkeskunnande och hantverks­traditioner som dessvärre allt snabbare försvinner. Utbildningarna och den kunskap eleverna för vidare är viktiga. Det räcker inte med att dokumentera. Det praktiska och fysiska arbetet med materialen är en förutsättning för teori, forskning och bevarande.

– Det handlar om självkännedom, att lära sig materialet, konstruera och placera in i ett sammanhang, säger Lars Sjöberg. 

Återerövra kunnandet - kämpa på

Vad vill vi i Kramfors, frågar Lars vidare. Det är en genial idé om Kramfors återtar kunnandet och vidareförädlar lokal råvara på plats som sedan kan marknads­föras nationellt och vidare internationellt. För vem kan göra något av råvara i ett 200-årigt perspektiv? Pengar är ett tillfälligt problem som delas av hela Sverige. Förutsättningarna finns i Kramfors att skapa ett hållbart samhälle och en alternativ framtid.

– Det är en favör att få komma hit och förföra er. Kämpa vidare. Ge aldrig upp. Stålarna fixar jag, avslutar Lars Sjöberg.

Fram till den 24 maj 2018 kan du se Träakademiens examensarbeten i Kramfors konsthall.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Christine Borja

Frågor kring nyheten?

Linnea Kempe, programansvarig
Träakademien
0612-808 23
linnea.kempe@kramfors.se