15 oktober 2018

Åter dags för musikalfestival

Ifjol blev kulturskolans satsning på en musikalfestival en succé. Även i år lockar den många deltagare som vill fortbilda sig och delta i workshops. Konserterna bjuder också på fina dragplåster, till exempel Jakob Stadell och Hanna Hedlund.

– Jag törs utlova en sprakande festival, som från torsdag till fredag kommer att lyfta fram en genre Kramfors är unikt bra på, säger Åsa Jönsson vid Kramfors kulturskola.

Kramfors en musikalinriktad kommun

Och visst är det väl så att vår kommun har en enastående relation med musikalen som kulturellt uttryckssätt. Redan på 1960-talet när körledaren Ralph Nordlander drog igång sina projekt med bland annat Svanökören grundades intresset. Ådalsskolan har sedan många år tillbaka en musikalinriktning på det estetiska programmet och Hola folkhögskola har en musikalutbildning. Holas rektor Hans Olov Furberg har dessutom tillsammans med en kollega skrivit flera musikaler.

– Därför samverkar Kramfors kulturskola och Hola folkhögskola i detta initiativ. Fortbildningen för pedagoger kommer att hållas där den 18 och 19, berättar Åsa Jönsson.

Fortbildning för pedagoger

Under fortbildningen kommer Sharon Dyall att hålla pass om hur man kan hantera nervositet och öka sin scennärvaro. Ceca Wadstein (sångcoach åt bland annat Benjamin Wahlgren) undervisar i musikalsång. Annat som tas upp är dans, koreografi samt musik och show för funktionsvarierade elever, akrobatik och transpersoner. Teater Västernorrland finns också på plats för att berätta om hur sitt arbete med masker, peruker och kostymer.

Workshops för barn och unga

Under lördagen har barn och ungdomar ett gediget program med många olika roliga workshops att välja bland. Under ledning av rutinerade pedagoger som Anna-Linda Egland, Lena Sahlén, Ceca Wadstein samt våra egna Ubbe Bysteröm och Markus Molin utlovas en stor dos kunskap och inspiration inom områdena sång, dans, rytmik och samspel.

– Vid lunchtid har Ådalsskolans estetiska program en kostnadsfri konsert på Royal bio. På lördag eftermiddag är det också musikteater för yngre barn på Kupol.

Även du kan njuta av bra musik och show!

Årets stora affischnamn är två av landets mest etablerade musikalartister. Jakob Stadell och Hanna Hedlund inviger festivalen på torsdagskvällen med en konsert. Från scenen på Kramfors teater lär då mängder av härliga toner klinga ut i den förhoppningsvis fullsatta salongen.

– På fredag anordnar vi musikalpub med open mic på Hotell Kramm. Festivalen avslutas till sist på lördagskvällen med en hejdundrande festkonsert med bland andra Jennie Jahns och Carolina Näsman på Kramfors teater. Båda är uppvuxna i Kramfors kommun och nu etablerade på de stora scenerna, berättar Åsa Jönsson.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Åsa Jönsson
Kramfors kulturskola
073-818 95 59
musikalfestival@kramfors.se