Tavlorna på bilden är inte de stulna.

12 augusti 2019

Flera konstverk stulna i Kramfors konsthall

Fyra tavlor till ett värde av 28 000 kronor signerade Gitte Eidslott har försvunnit från konsthallen under sommaren. Stölden upptäcktes i slutet av förra veckan.

Kramfors kommun värnar kulturen och bjuder med jämna mellanrum in till konstutställningar. Över sommaren har Malmöbaserade konstnären Gitte Eidslott, som tilldelades årets Höga kustenstipendium, visats i konsthallen.

– Det är fyra av hennes mindre tavlor som stulits. De 27x35 centimeter stora tavlorna var arrangerade tillsammans på en vägg som vetter mot biblioteket, vilket innebär att de inte varit lika synliga som de andra alstren, berättar Ninni Mellander, kulturenhetschef.

– Det hela är mycket beklagligt och händelsen är naturligtvis polisanmäld. Jag har också pratat med Gitte Eidslott.

Andra stölden på kort tid

I december 2018 skedde en liknande konststöld i samma lokal när Kramfors konstförening bjöd in till en utställning av Björn Krestesen. Dessa tavlor kom glädjande nog tillbaka efter ett tag.

– En person hörde av sig till föreningen och ville lämna tillbaka dem. Jag önskar att detta skulle kunna ske även nu och uppmanar förövaren att på något vis höra av sig. Alla som eventuellt har sett något är också välkomna att berätta, säger Ninni Mellander.

De nu stulna tavlorna var försedda med chip, men kunde trots det obemärkt avlägsnas från lokalen.

Har ansökt om kameraövervakning

Vid tidpunkten för den förra stölden ansökte Kramfors kommun hos datainspektionen om att få sätta upp en övervakningskamera i konsthallen.

– Handläggningstiden på en sådan ligger tyvärr på tio månader och vi har ännu inte fått svar på vår ansökan, säger Margareta Fällström, säkerhets- och telekomstrateg.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612-802 52
ninni.mellander@kramfors.se