22 augusti 2019

Cecilia Hultman får 2019 års
Höga Kusten-stipendium

Kramfors kommuns årliga konststipendium är en viktig del av vårt mål och viljeinriktning för att främja kulturen. Det var därför en ära för vårt kommunalråd Jan Sahlén (S) att dela ut Höga Kusten-stipendiet till Cecilia Hultman idag.

Cecilia Hultman, som är uppvuxen i Sundsvall, arbetar med teckning och installation. De senaste åren har hon även arbetat med text. Allt detta kan kombineras men även användas i självständig form.

Hon har en gedigen utbildning med Konstfack som bas, men har även studerat grafisk design. I Göteborg på institutionen för jämställdhet har hon gjort en utsmyckning i form av skulpturala teckningsverk och i Kiruna ett verk som realterar till gruvan och naturen. Hon är ansvarig för många olika utställningar och blivit tilldelad stipendier genom artist in residence runt om i Norden och norra Europa.

– Jag kände till Höga Kusten-stipendiet eftersom min kompis sökte och fick det för några år sedan. Jag är mig verkligen hedrad över att utvalsgruppen valde mig som årets pristagare, säger Cecilia Hultman.

Priset, som förutom 10 000 kronor omfattar två veckors vistelse i Höga kusten samt en möjlighet att få ställa ut i konsthallen, delades ut idag vid en ceremoni i konsthallen. Jan Sahlén lyssnade intresserat till när konstnären berättade lite om sitt liv som konstnär och de tankar hon har kring konstnärskapet.

– Kultur är en av nycklarna till Kramfors utveckling. Vi ska metodiskt och med kunskap stärka vårt område via kulturen. Stipendiet är då en viktig del, säger Jan Sahlén och fortsätter:
– Jag ser verkligen fram emot nästa sommars utställning av Cecilia Hultman.

Teckning av Cecilia Hultman

Även om Cecilia Hultman är uppvuxen på det som vi i Norrland betecknar "ett stenkasts avstånd", har hon inte någon närmare relation till Höga kusten. För att verligen kunna känna in området valde hon att bo två veckor på Högbonden.

– Jag kommer just från denna vistelse, som varit fantastisk. Lugnet där ute och miljön skapar energi!

Även kulturenhetens chef Ninni Mellander deltog vid utdelningen. Hon har tillsammans med konstnärerna Mats de Vahl och Anna Norvell ingått i den urvalsgrupp som vaskat fram årets pristagare.

Motiveringen lyder:

Cecilia Hultman jobbar med teckning och installation som att de två medierna har smält samman till ett. Hennes teckningar ger upphov till finstämda konstruktioner där det tvådimensionella möter det tredimensionella med en stark känsla för rumslighet och form.

Hennes verk är poetiska, undersökande och har en stor skärpa och exakthet. Det skall bli intressant att se vad Höga kusten har för inverkan på Cecilias skapande.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ninni Mellander
Kulturenhetschef
0612 - 802 52
ninni.mellander@kramfors.se

Jan Sahlen (S)
Kommunstyrelsens ordförande
0612-801 04
jan.sahlen@kramfors.se