05 februari 2020

Äntligen är den nya bokbussen här!

Efter ett flertal utredningar, beslut, återtagna beslut, nya beredningar och beslut är den äntligen här - Kramfors kommuns nya bokbuss! Från och med måndag 10 februari kommer den här skönheten att erbjuda låntagare ute i bygderna läsupplevelser.

– Det känns verkligen roligt att vi är i hamn. Vägen har varit lång och krokig, men nu är jag glad att kunna bjuda in till invigning, säger bibliotekschef Ingrid Ohlson.

Invigning av bokbussen

Måndag 10/2 klockan 15.00 Docksta centrum
Tal av bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S)
Bandklippning och fika

(Invigningen pågår under hela veckan på flera ställen i kommunen, se mer information längre ned)

Bibliotekschef Ingrid Ohlsson är stolt och glad över bussen.

Modern bokbuss tillgänglig för alla

Bokbussen, som är byggd av Fellwings Karosseri i Bjuv, är cirka 8,5 meter lång och 2,4 meter bred. Alltså rejält mycket större än den nuvarande trotjänaren, som rullat runt i kommunen sedan 2002.

– Vi får plats med fler böcker och kan vara flexibla på ett nytt sätt, eftersom en del av hyllorna är vagnar på hjul, berättar Ingrid Ohlsson.

– Det bästa är dock att bussen kan användas till många andra saker än boklån. Vår filosofi är att den ska vara tillgänglig för alla.

Digital teknik möjliggör och breddar utbudet

Den nya bokbussen är utrustad med modern digital teknik och det blir framöver möjligt att låna själv via skärm, precis som på biblioteket. Det finns en dator, scanner, skrivare och tv-skärm, vilket möjliggör för den som behöver hjälp med utskrifter att göra det på bokbussen.

– Nu kan vi dessutom genomföra utbildningar i digital teknik ute i bygderna. Eftersom vi har plats för fler passagerare kan vi också ta med föreläsare, underhållare och andra, säger Ingrid.

Bokbussen kommer

Nytt är nämligen att bokbussen på torsdagar kommer att köra enligt konceptet ”Bokbussen kommer”. Då existerar ingen turlista utan man åker ut på olika uppdrag, till exempel utbildningar, föreläsningar och besök på olika ställen.

Anpassad för alla

Tillgänglighet har varit en viktig faktor när bokbussen planerades. För att även den som har svårt att gå i trappor på ett enkelt sätt ska komma in finns en lyft längst bak i bilen. Denna lyft kan även fungera som scen med en utdragbar markis över.

Grafisk layout à la Kramforsbarnen

Frida Hammar och Jill Blomqvist, båda konstnärer och kulturpedagoger, fick uppdraget att skapa utsmyckningen av nya bokbussen. De arbetade med metoden ”Barn säger åt proffsen vad de ska göra”, som går ut på att förvalta och tolka barns idéer, tankar, texter och teckningar.

Genom att samarbeta med årskurs 3 på Grämestaskolan och årskurs 5 på Nylandsskolan har ett antal karaktärer arbetats fram, som nu finns avbildade på bokbussen. Frida Hammar har också, med ett eget påhittat typsnitt, tecknat bokstäverna i ordet BOKBUSSEN.

Citat som utsmyckning

För att öka delaktigheten ytterligare har barn på Docksta och Torroms förskolor samt vuxna låntagare i Nordingrå och Docksta intervjuats om deras tankar kring bokbussen, böcker och läsande. Ett tjugotal citat från dessa kontakter pryder nu bokbussens insida.

– Jag har som politiker varit med under resans gång och känner stor glädje idag att vi äntligen är i hamn. Det har varit en del avåkningar längs vägen, men nu finns bara en riktning att köra - och det är framåt, säger bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S).

 

Bokbussens invigningsvecka

Måndag 10/2 Officiell invigning
Docksta centrum klockan 15.00
Tal av bildningsnämndens ordförande Thomas Näsholm (S)
Bandklippning och fika

Tisdag 11/2
Bokbussen gör en skoltur under förmiddagen och träffar elever på Grämestaskolan och Nylandsskolan
Bollstabruks centrum kl 17.20 – chans för allmänheten att besöka den nya bokbussen

Onsdag 12/2
Politikerna i bildningsnämnden får en förevisning av bussen i samband med sitt nämndssammanträde
Nordingråvallen kl 17.20 – chans för allmänheten att besöka den nya bokbussen

Torsdag 13/2
Bokbussen gör en skoltur under förmiddagen och träffar elever på Bollstaskolan
Nyland vid ICA Rosen kl 17.00
– chans för allmänheten att besöka den nya bokbussen

Fredag 14/2
Kramfors torg klockan 12.00
- chans för allmänheten att besöka den nya bokbussen

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ingrid Ohlsson
Bibliotekschef
0612-802 65
ingrid.ohlsson@kramfors.se

Thomas Näsholm (S)
Ordförande bildningsnämnden
0612-805 86
thomas.nasholm@kramfors.se