01 april 2020

Efter 22 år som bibliotekschef lämnar Ingrid över stafettpinnen

Idag är det skiftbyte på Kramfors bibliotek. Efter 32 år på bibblan, varav 22 år som chef, lämnar Ingrid Ohlsson över till Madeleine Wallenius. Naturligtvis finns en smula vemod i tanken, men glädjen och stoltheten överväger.

– Mitt yrke är fyllt av kreativitet och utveckling. Det är inte så många som stannar kvar på samma arbetsplats så länge, och definitivt inte som chef, men jag har trivts hela tiden, säger Ingrid Ohlsson.

Att lämna över till Madeleine Wallenius är en enkel sak, eftersom de kamperat ihop som arbetskamrater länge och trivs ihop. Madeleine började arbeta på Kramfors bibliotek redan hösten 2002 och jobbade fram till 2015 då hon gjorde en liten ”utflykt” till regionbiblioteket.

– Men jag saknade verkligen Kramfors och valde att komma tillbaka som verksamhetsutvecklare. När Ingrids chefstjänst blev aktuell funderade jag först en stund, och eftersom vi är ett sådant bra arbetslag sökte jag den, berättar hon.

Finns kvar som råd och stöd

Ingrid avgick formellt igår och Madeleine tillträder idag. Det hela är dock inte så dramatiskt, eftersom Ingrid valt att jobba kvar två månader för att avsluta påbörjade ärenden och vara ett stöd till den nya chefen.

– Det känns bra att fasa ut i långsam takt. En sak jag är oerhört glad att jag hann föra i hamn är den nya bokbussen. Den är en riktig pärla för Kramfors bibliotek, säger Ingrid.

Kramfors bibliotek ja, det finns i sanning inte bara ett bibliotek i Kramfors kommun utan tre. Förutom huvudbiblioteket hittar man filialer i Ullånger och Nordingrå. Bokbussen är ett trevligt inslag som åker runt i våra bygder och man har alldeles nyligen infört begreppet ”Bibblan kommer”, vilket innebär att bibliotekspersonalen har möjlighet att medverka vid olika sammankomster.

– När jag började jobba hade vi många fler filialer än idag, men jag vill nog ändå påstå att verksamheten är lika aktiv och når genom nya arbetssätt ut till många, säger Ingrid Ohlsson.

Kunskap och mötesplats

Ingrids ledstjärna genom arbetslivet har varit att skapa en biblioteksverksamhet som inte begränsas till ett rum, utan som finnas där människor är. På olika sätt ska biblioteket vara en källa till ny kunskap, information och social samvaro. Digitaliseringen har hjälpt till i mycket av detta.

– Det roliga är att jag inte ser något slut på utvecklingen. Vi hittar hela tiden nya sätt att arbeta för att nå ut, säger Ingrid och fortsätter:

– Till biblioteket är alla välkomna oavsett nationalitet, ålder, kön och belägenhet. Jag är helt övertygad om att mina arbetskamrater tillsammans med Madeleine kommer att fortsätta hitta nya koncept för att berika och upplysa kommuninvånarna.

Se & göra

Uppdaterad: Sidansvarig: Ann-Cathrin Granbäck

Frågor kring nyheten?

Ingrid Ohlsson
Avgående bibliotekschef
0612-802 65
ingrid.ohlsson@kramfors.se

Madeleine Wallenius
Bibliotekschef
0612-802 43
madeleine.wallenius@
kramfors.se